Orbán: a miniszterelnökök nem képesek a migráns-helyzet kontrollálására

Hirdetés
Becsült olvasási idő: 3 perc

Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben a migránsválságról tárgyalt az Európai Parlament (EP) elnökével. Martin Schulz közös európai megoldást sürgetett, a kvótarendszerrel szerinte Magyarország is jobban járna.

Közös európai megoldást és a menekültek tagállamok közötti elosztására szolgáló kvótarendszert szorgalmazott Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke csütörtökön Brüsszelben Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel tartott találkozóját követően. “Nem hiszem, hogy egyedi megoldásokkal sikert tudunk elérni, közös európai megoldásokra van szükség” – mondta a német politikus. Az EP elnöke szerint “szakadás” fenyeget Európában, ha fontos menekültügyi kérdésekben nem tudnak megállapodni a tagállamok.

43422481

Úgy vélekedett, hogy ha az EU-ban bevezetnének a tagállamok lakosságán, gazdasági teljesítőképességén és az adott tagállamban eddig befogadott menekültek számán alapuló elosztási kulcsot, akkor Magyarország valószínűleg jobb helyzetben lenne, mint azokkal az intézkedésekkel, amelyeket jelenleg alkalmaz. Schulz közölte: felkérte Orbán Viktort arra, hogy segítsen közös európai megoldásra jutni a legális bevándorlást, a polgárháborús menekülteknek nyújtandó ideiglenes védelmet és a politikai menekültek befogadását illetően egyaránt.

64180738

A magyarok és az európaiak tele vannak félelemmel, mert az európai vezetők – köztük a miniszterelnökök – nem képesek a helyzet kontrollálására – mondta Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök leszögezte, hogy a schengeni kódex, a dublini szerződés, valamint a Frontex-szabályok világosan kimondják: a határok ellenőrzése és őrizete a schengeni határországok felelőssége és kötelessége, és Magyarország ilyen ország. Orbán Viktor közölte, hogy Magyarország mindent megtett, ami tőle tellett, hogy betartsa ezeket a szabályokat. Hozzátette: ez nem egy európai probléma, hanem egy német, mert a migránsok közül senki sem akar Magyarországon maradni, mindenki tovább akar menni.

13845690

Magyarország lépésről lépésre a vezetőülésbe ül, és képes lesz érvényt szerezni ezeknek a szabályozásoknak – hangsúlyozta a tájékoztatón Orbán Viktor, aki arra kérte az uniós vezetőket, ne kritizálják, hanem segítsék Magyarországot abban, hogy ez sikerüljön. Arra a riporteri kérdésre válaszolva, mi Magyarország stratégiája a menekültekkel, Orbán Viktor azt hangsúlyozta: az európai szabályozások egyértelműek, mindenkit regisztrálnunk kell, és ez zajlik most. A tervezett uniós kvótarendszerről a miniszterelnök azt mondta, Magyarországnak nem tetszik ez a fajta európai megoldás, mert szigorú határőrizet nélkül megvalósíthatatlan.

(hirado.hu nyomán, fotó: MTI)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá