Orbán mellé állt a pápával szemben a magyar püspök

Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Feszültség bontakozott ki a magyar katolikus egyházon belül, miután Erdő Péter bíboros és a püspöki kar készséggel fogadta Ferenc pápa menekültek befogadására irányuló felszólítását, a határ menti Szeged-Csanádi egyházmegye püspöke viszont azt nyilatkozta a Washington Post-nak, hogy a római egyház feje nincs tisztában a valós magyar helyzettel.

Ferenc pápa vasárnap szólított fel minden európai plébániát, vallási közösséget, rendházat, hogy fogadjon be egy menekült családot, és bejelentette, hogy ebben a két vatikáni plébánia példát fog mutatni. Az olasz püspöki kar elnöke, Angelo Bagnasco ki is számolta gyorsan, hogy ha a több mint 27 ezer olasz plébánia mindegyike befogad egy-egy bevándorló családot, több mint százezer embernek tudnának segíteni.

A Vatikán egyelőre két menekültcsaládot fogadott be, akiket a városállam tulajdonában álló lakásokban helyeznek el, és egészségügyi ellátást illetve anyagi támogatást is kapnak.

27199487

Erdő Péter, bíboros, prímás, Esztergom-Budapesti érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia múlt héten leköszönt elnöke és utódja, Veres András szombathelyi püspök levélben reagált Ferenc pápa felszólítására, és kifejezték, hogy a magyar katolikus egyház „készséggel és örömmel” tesz eleget az elvárásoknak.

A bíboros és a püspöki kar közleményére nem várt helyről érkezett reakció. Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi egyházmegye püspöke a Washington Postnak nyilatkozva kifejtette, hogy a pápa nincs tisztában a magyar helyzettel, és Orbán Viktor miniszterelnöknek van igaza, amikor azt mondja, hogy a menekültek veszélyt jelentenek az európai egyetemes keresztény civilizációra.

A püspök úgy látja, a bevándorlók inváziójával nem menekültek érkeznek hazánkba, hiszen „Allah Akbar! kiáltásokkal jönnek, és át akarják venni a hatalmat”. Többségük „arrogánsan és cinikusan viselkedik (…) szemetet hagynak maguk után, visszautasítják a felajánlott ételt – mondja a püspök, és szerinte azért sem érdemes őket támogatni, mert van pénzük.

(atv.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá