Csak a kültéri gombák szórják allergén spóráikat

Hirdetés
Becsült olvasási idő: < 1 perc

A lehűlés és a csapadékos idő hatására országszerte minimálisra csökkent a pollenkoncentráció, a parlagfű, illetve a többi nyáron jellemző allergén növény virágporából már csak kevés fordult elő a levegőben. A kültéri allergén gombák spóraszáma azonban továbbra is elérte a magas – nagyon magas szintet.  

A szegedi monitorozó állomáson mért adatok alapján a 41. héten térségünkben kivételesen a parlagfű pollenjének mennyisége csütörtökön elérte a közepes szintet, a hét többi napján azonban már csak alacsony koncentrációban fordult elő. Szombaton és vasárnap a parlagfű virágpora már egyáltalán nem volt jelen a levegőben.

A többi nyáron virágzó allergén növény pollenkoncentrációja már lecsökkent, a csalánfélék, a pázsitfüvek, a libatopfélék, az üröm, az útifű és a kenderfélék pollenjéből már csak egy-egy szem fordul elő a levegőben. A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma az alacsony, a magas és a nagyon magas szint között, míg a Cladosporium spóraszáma a magas – nagyon magas szint között váltakozott.

A gombák lakáson kívül élő csoportjai rothadó vegetáción élnek, spóráik a környezetben legnagyobb mennyiségben a korhadó, rothadó növényi maradékokban, avarban, mezőgazdasági termőterületeken fordulnak elő, s onnan kerülnek a levegőbe. Míg beltérben a gomba spórái jelen lehetnek egész évben, addig kültéri gombák megjelenése szezonális, a füvek pollenidényének végétől késő őszig tart.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá