Összehozza a makói románokat a kulturális nap

Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Kulturális napot rendezett a Makói Román Nemzetiségi Önkormányzat a Maros-parti Zöldházban ma délelőtt. A hagyományokat főzőversennyel és műsorokkal ápolták. 

78983213 54819726

A hagyományok őrzése, a kultúra továbbvitele a célja ezeknek az összejöveteleknek – tudtuk meg Birta Júlia Mihaélától, a Makói Román Nemzetiségi Önkormányzat elnökétől. Fellépők Elekről, Gyuláról és a romániai Pécskáról érkeztek és a helyszín sem véletlen: a Maros összeköti a két országot, illetve a Zöldház egy magyar-román közös pályázattal valósult meg.

Mint a hasonló rendezvényeken, itt is hirdettek főzőversenyt. – Húsz kilogrammból hagyományos kakaspörkölt készül, családi recept alapján – árulta el a makói Barka Sándor, aki minden találkozón részt vesz, de szerinte talán nyáron szerencsésebb lett volna megrendezni.

Makón jelenleg kétszázötvenen vallják magukat román nemzetiségűnek. Az önkormányzat elnöke elmondta, hogy egy hónappal ezelőtt azzal a kéréssel kereste meg az illetékeseket, hogy legyen Makón nyelvoktatás. Ennek feltétele, hogy nyolc szülőnek kérnie kell, majd ezt követően az egyik iskolában az új tanévben valósulhat meg.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá