Lengyelország: a jobboldal tarolt, radikáljobb bejutott, a baloldal eltűnt

Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Tarolt a jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) a lengyel választásokon, Kaczynskiék az exit poll szerint egyedül alakíthatnak kormányt. Bejutott a Szejmbe a radikális jobboldal. A baloldal viszont lényegében megsemmisült. 

Az Ipsos Intézet exit poll felmérése szerint a Jog és Igazság a szavazatok 39%-át söpörte be, 249 mandátumot, vagyis szűk többséget szerezve a törvényhozásban. Az eddig kormányzó liberális-centrista Polgári Platform elég csúnyán elhasalt, mindössze 23,4%-ot kaptak.

Harmadik helyen végzett 9%-al a rendszerellenes jobboldali rockzenész, a tavalyi elnökválasztáson hatalmas meglepetést okozva több, mint 20%-nyi voksot begyűjtő Pawel Kukiz mozgalma, amelyet szerényen önmagáról nevezett el.

Listáján több fiatal nemzeti radikális politikus is szerepel, így mostantól a parlamentben foglal helyet Robert Winnicki, a Nemzeti Mozgalom (Ruch Narodowy) vezetője, és Adam Andruszkiewicz, az Összlengyel Ifjúság (Młodzież Wszechpolska) elnöke is.

7%-al benn van a Szejmben a neoliberális Modern (Nowoczesna) párt, és 6%-os eredményével megugrotta az 5%-os küszöböt a vidéki agrárius Lengyel Néppárt, a PO eddigi koalíciós partnere is.

Ahogyan nálunk, úgy Lengyelországban sem jött be a baloldalnak összefogás. Ott azonban annyira nem, hogy a pártszövetséggel sikerült alaposan lábon lőni magukat. Az Egyesült Baloldalnak ugyanis mindössze 6,6%-nyi voksot sikerült begyűjtenie, ami mélyen a közös listán induló pártok számára felállított 8%-os bejutási küszöb alatt. A lengyel parlament lesz tehát az első olyan közép-európai törvényhozás, amelyben egyetlen baloldali párt sem lesz.

A PiS kormánytöbbsége most azon múlik, hogy a gazdasági téren szélsőliberális, amúgy viszont hardcore EU-ellenes és nacionalista kiszámíthatatlan politikai show-man, Janusz Kowin-Mikke mozgalma bejut-e a Szejmbe. A “Korwin” nevű lista az exit poll szerint 4,9%-ot kapott, vagyis egyelőre még közel sem biztos, hogy a hivatalos végeredmény szerint nem lépik át a küszöböt.

(alfahir.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá