Közös konferencián zárt a makói és a vásárhelyi egészségfejlesztési projekt

Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Október 28-án rendezték meg Hódmezővásárhelyen a Makói Kistérség Egészségfejlesztési Iroda és az EVP-Egészségfejlesztési Iroda Európai Unió által támogatott projektjeinek záró konferenciáját. 

A Bessenyei Ferenc Művelődési Központban mintegy 130 fő vett részt, melyen a projekt megvalósításában aktívan dolgozó szakemberek mellett ott voltak az országos népegészségügy alakításában illetékes szakemberek is.

Az esemény Dr. Kószó Péter Hódmezővásárhely alpolgármesterének köszöntésével vette kezdetét, majd Farkas Éva Erzsébet Makó polgármestere, a Makói Többcélú Kistérségi Társulás Tanácsának elnöke következett, aki beszédében kiemelte, hogy Makón és térségében korábban is voltak helyi egészségfejlesztési kezdeményezések, de ezek csak elszigetelten léteztek a különböző településeken. A projekt cselekvésre, aktivitásra ösztönözte a helyieket, akik megtanulhatták, hogy nemcsak akarni kell az egészséget, hanem tenni is kell érte.

98060729

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma képviseletében Dr. Csányi Péter, az EVP korábbi programigazgatója, az Egészségügyért Felelős Államtitkárság Népegészségügyi Főosztályának vezetője vett részt a konferencián. A főosztályvezető rövid előadásában kitért arra, hogy bár 1990 óta van előrelépés a népegészségügy területén, ugyanakkor még mindig jelentős a lemaradásunk az Európai Unió átlagához képest. A főosztályvezető kitért arra is, hogy mind a financiális, mind az egészségpolitikai feltételei adottak a helyi egészségfejlesztési projektek folytatásához.

Dr. Kallai Árpád, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó főigazgatója megköszönte mindkét egészségfejlesztési iroda munkatársainak a kitartó munkát, és hangsúlyozta, hogy bár a projektek véget értek, ugyanakkor az egészségfejlesztési programokat folytatják, így a projektek zárása inkább egy fontos adminisztratív állomás, de nem a helyi népegészségügyi tevékenység végét jelenti.

A konferencia megnyitó szakaszát Gyurisné Pethő Zsuzsanna, az EVP programigazgatója, a Makói Kistérség Egészségfejlesztési Iroda és az EVP-Egészségfejlesztési Iroda projektmenedzsere zárta, aki elmondta, hogy a projekt Hódmezővásárhelyen huszonhat, Makón pedig tizenhat hónapig tartott; a hódmezővásárhelyi kistérségben 20 ezer, a makói kistérségben pedig 18 ezer találkozás történt az itt élőkkel.

A konferencia második részében az egészségfejlesztési irodák tevékenységében aktívan részt vevő munkatársak, valamint együttműködő partnerek számoltak be részletesen munkájukról.

A projektek hivatalosan október 31-én, szombaton zárultak, de hétfőn a megkezdett munka folytatódik, hiszen az egészségfejlesztési programokat mindkét kistérségben tovább kell vinni.

(fotó: archív)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá