Ma van a WC-k világnapja

Hirdetés
Becsült olvasási idő: < 1 perc

Alábecsüljük a jelentőségét, de luxuscikké változik szemünkben, ha hirtelen úgy hozza a szükség.

A témába ne nagyon menjünk bele, de ami biztos: addig senkit nem zavar, amíg négy fal között csinálják. A világnap kapcsán elmondhatjuk, hogy az egész világ egy nagy wc csésze:

https://www.youtube.com/watch?v=Tn0a2aCNJOM

WC-történelem

I. Erzsébet angol királynő keresztfia J. Harrington fejéből pattant ki az első vízöblítéses WC-kagyló terve 1596 körül, a papírt pedig 1890-ben tekerték először a maihoz hasonló módon csigába.

Világviszonylatban a WC ma is luxuscikknek számít: az emberiség egyharmada nem rendelkezik olyan hellyel lakókörnyezetében, ahová rendszeresen vizelni és székelni járhatna.

A házi pöcegödröt Párizsban tették kötelezővé először az 1500-as években és állítólag ebben a városban valósította meg az 1700-as évek közepén a nyilvános WC-k nem szerinti kettéválasztását egy erkölcsös bártulajdonos.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares