Meghökkentette a liberálisokat a lengyel kormány! Eltávolították az EU-zászlót a sajtóteremből

A makói borlovag szerint is jó borunk lesz
2015-11-24
Fiatalbarát Magyarországot!
2015-11-24

[ad 1]

Eltávolították az Európai Unió zászlaját a lengyel kormány sajtóértekezleteinek otthont adó teremből – figyeltek fel rá kedden Varsóban az újságírók, akik itt találkoztak az ország miniszterelnökével az új kabinet első munkaülése után.

Az AP hírügynökség úgy fogalmazott: Beata Szydlo szakított  “Európa-barát elődeinek gyakorlatával”, és eltávolítatta az EU zászlaját a teremből.

Szydlo a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) múlt héten beiktatott kabinetjének első ülése után tartott sajtóértekezletet. A hiányzó zászlóra vonatkozó újságírói kérdésre a miniszterelnök elmondta: a lengyel kormány üléseit és a különféle egyeztetéseket követő sajtótájékoztatókat “a legszebb, fehér-piros zászlókkal a háttérben” tartják meg.

Lengyelország az EU aktív tagja, s “az uniós tagságot nagyra értékelve olyan politikát fog folytatni, hogy e tagság minél több haszonnal járjon a lengyel állampolgárok, a lengyel gazdaság számára” – tette hozzá.

A kormányfő – feltehetően a párizsi merényletek utáni európai biztonsági helyzetre, valamint az ukrán válságra utalva – fontos körülménynek nevezte, hogy “ezekben a nehéz időkben” Lengyelország tagja a NATO-nak és az Európai Uniónak.

Lengyelország 2004 óta az Európai Unió tagja. Azóta a lengyel állami intézmények többségét, ezen belül a kormányhivatalt is a lengyel és az EU-zászlók egyaránt díszítik. Az előző kormány, melynek élén a jobbközép liberális Polgári Platform (PO) állt, a felváltva felállított uniós és nemzeti zászlók “társaságában” tartotta meg sajtóértekezleteit.

A PiS az Európai Parlamentben az EU megreformálására törekvő Európai Reformerek és Konzervatívok (EKR) frakciójába tartozik. A PiS politikusai a nyilatkozataikban többször az európai demokrácia azon alapelvét hangsúlyozták, hogy az EU a szuverén nemzetállamok közössége.

(alfahir.hu)

[ad 2]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük