Kinyílt a Makói Kincsestár

Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

[ad 1]

A könyvtárban bemutatták a Szirbik Miklós Egyesület gondozásában készült sorozat első könyvét, mely a Makói Kincsestár nevet viseli és városunk 1945 utáni történelméből írt tanulmányok olvashatók benne. A szerző, Zeitler Ádám szerint idősebbeknek és fiatalabbnak is kitűnő olvasmány lehet. 

38203789 43933564

Az egyesület alelnöke az ’50-es, ’60-as évek sportiratai között kutatott, ám a források vegyes témájúak voltak, így született az ötlet, hogy legyen tanulmánykötet, kiegészítve társadalmi és gazdasági témákkal. Ennek köszönhetően kuláksorsok és a Vásárhelyi utcai malom, egykori nevén Zeitler-malom is szerepel a könyvben.

– Erről az időszakról nem elég az országos áttekintéseket olvasni, azok csak a tények magját gyűjtik össze, a történet kiszínezése a helytörténeti munkákra marad – állítja Zeitler Ádám. Szerinte az idősek számára a Rákosi-diktatúra és a kulákként való megbélyegzés miatt lehet érdekes a könyv, hiszen sok makóit érintett. A fiatalok pedig megismerhetik, hogy szüleik, nagyszüleik hogyan éltek.

A szerző levéltári-, sajtó- és bírósági peranyagokból dolgozott, illetve személyes interjúkat is készített.

A tervek szerint a Kincsestár sorozatnak mindenképpen lesz folytatása. – Szeretnénk, ha ebben a mai színvonalat megütő külcsínben olyan tartalom jelenne meg, amely megfelel a szakmai elvárásoknak is – fogalmazott Zeitler.

A történészhallgató két kötet munkálataiban is szerepet vállalt, emellett készül az interjúkötet a makói foci híres szereplőiről, kiegészítve a korábban megjelent munkáját.

[ad 2]

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares