Fekete karácsonyunk lesz?

Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

[ad 1]

December 24-én nemcsak Magyarországon, hanem Európa legnagyobb részén is enyhe idővel köszönt be az ünnepírta az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán a honlapján. Hozzátették: a jelenlegi előrejelzések szerint karácsony szentestéjének napján kevéssel fagypont felett alakulhat napközben a hőmérséklet Magyarországon.

Az ünnep közeledtével már hetekkel vagy hónapokkal előre felteszik a meteorológusoknak a kérdést, hogy fehér lesz-e karácsony. A meteorológiai szolgálat kiemelte, hogy “a tudomány ugyan folyamatosan fejlődik, ennek ellenére megbízható, szakmai szempontból alátámasztott számításokkal sem lehet 7-10 napnál hosszabb időtartamra előre jelezni az időjárást”.

A statisztikák alapján a fehér karácsony egyáltalán nem általános Magyarországon. Csak a budapesti adatsorokat nézve is, átlagosan nagyjából minden harmadik karácsonykor van az ünnep legalább egyik napján mérhető hótakaró. Még rosszabb az arány, ha olyan karácsonyt keresünk, amikor az ünnep mindhárom napja havas; erre átlagosan ötévente kerül sor – írták.

A jelenlegi előrejelzések szerint idén nincs sok esélye a fehér karácsonynak. “A légkört leíró matematikai-fizikai modellek azt mutatják, hogy karácsonyig állandósul az idén decemberben már-már megszokott időjárás, bár regionális különbségek lehetnek” – fogalmaztak.

Hóesés csak péntekre virradóra, az ország északkeleti régióiban várható – írta a meteorológiai szolgálat, hozzátéve: a leginkább érintett terület Borsod-Abaúj-Zemplén megye keleti fele és a Nyírség lehet, ahol rövid időre kifehéredhet a táj. A hóréteg azonban “tiszavirág életű lesz, hiszen az éjszakák sem lesznek csípősek, napközben pedig jellemzően kevéssel fagypont felett alakul a hőmérséklet” – olvasható a meteorológiai szolgálat írásában.

(makoma.hu nyomán)

[ad 2]

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá