Ezekkel a változásokkal számoljon

Hirdetés
Becsült olvasási idő: 3 perc

[ad 1]

Január első napján sok, az adózók számára kedvező változás lépett életbe a személyi jövedelemadó rendszerben. 

Az szja területén a legnagyobb változás, hogy hatályba lépett a parlament által nyáron elfogadott 1 százalékpontos adókulcscsökkentés, az szja-kulcs 15 százalékra mérséklődött. Ez 100 ezer forintonként 1000 forinttal csökkenti az adóterhet, a szaktárca számításai szerint idén átlagosan csaknem 30 ezer forinttal marad több az embereknél.

Folyamatosan nő a kétgyermekesek kedvezménye

Megkezdődött a kétgyermekesek családi kedvezményének négy éven át tartó növelése, aminek során idén a gyermekenkénti kedvezmény 25 százalékkal, a tavalyi gyermekenkénti havi 10 ezer forintról 12 500 forintra nő. A kétgyermekes családok nettó jövedelme havi 5000 forinttal emelkedik. A kulcscsökkentés és a családi kedvezmény növekedésének hatását is figyelembe véve a két átlagkeresővel rendelkező kétgyermekes családok 120 ezer forinttal több jövedelemből gazdálkodhatnak ebben az évben.

A magánszemélyek számára ugyanakkor tehernövekedést jelent, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulék havi 6930 forintról 7050 forintra emelkedett.

Lesz, akinek nem kell adót bevallani

Azoknak, akiknek kizárólag munkáltatótól származó jövedelmük van, és nem vesznek igénybe adókedvezményt, idén már nem kell adóbevallást benyújtaniuk, helyettük az adóhatóság készíti azt el. Ezt az új lehetőséget bevallási nyilatkozatnak hívják. A nyilatkozatot 2016. január 31-ig lehet megtenni a 2015-ben megszerzett jövedelmekről a munkáltatóhoz, vagy annak hiányában az adóhatósághoz. A NAV 2016. május 20-ig megállapítja az adót, és csak akkor küld jelzést, ha a megállapított adó és a levont előleg összege nem egyezik.

Jövőre újabb változás jön: 2017-ben, ha egy magánszemély nem kér munkáltatói adómegállapítást vagy azt a munkáltató nem vállalja, illetve nem tesz bevallási nyilatkozatot, az állami adóhatóságnak adóbevallási ajánlást kell készítenie a kifizetők kontrolladatai alapján. A szaktárca szerint idén több mint 1,5 millió magánszemély adózónak nem kell az adóbevallást benyújtania, helyettük a dokumentumot az adóhatóság készíti el, a 2016-ra vonatkozót pedig 2017-ben már teljes egészében az adóhivatal fogja elkészíteni,

Az adóhatóság közreműködésével készített egyszerűsített bevallást, valamint a “söralátétnek” nevezett adónyilatkozatot utoljára a 2015. adóévre vonatkozóan lehet alkalmazni.

Részletfizetési lehetőségek

Az szja-bevallásban a tavalyi 150 ezer forinttal szemben idén 200 ezer forintos összeghatárig lehet 6 hónapos pótlékmentes részletfizetési lehetőséget kérni. Az szja-n kívül az egészségügyi hozzájárulásra is lehet már részletfizetést kérni, ha a két adónem kapcsán fizetendő együttes összeg legfeljebb 200 ezer forint.

További változás, hogy az adóhatóság péntektől már nem veti ki a 2000 forintnál kisebb késedelmi pótlékot, míg tavaly az összeghatártól függetlenül kirótta azt. A magánszemélynek emellett már nem kell megfizetnie az 1000 forintot el nem érő adót, és az adóhatóság sem utalja ki az 1000 forintot el nem érő túlfizetést. Tavaly ez a határ 100 forint volt.

Bejelentési, bevallási, adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása vagy hibás teljesítése esetén pedig – néhány kivételtől eltekintve – nem bírságolhatja a magánszemélyt a NAV, ehelyett a határidő kitűzésével fel kell szólítania a kötelezettség teljesítésére, illetve a hiba javítására. Mulasztási bírság kiszabásának csak a felhívás eredménytelensége esetén van helye. Nem lehet azonban ezt a kedvező szabályt alkalmazni akkor, ha az adózó az áfa körbe való bejelentkezési kötelezettséget vagy a foglalkoztatottainak bejelentését mulasztja el, ekkor az adóhatóság már első körben is bírságot vethet ki.

[ad 2]

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá