A Fidesz csak elsütötte a ,,primitív és aljas Habony-féle trükköt”

Hirdetés
Becsült olvasási idő: 4 perc

[ad 1]

A Jobbik előre sejthette, hogy a Fidesz milyen kommunikációs panelekkel fog reagálni a radikális párt szóvivőjének péntek délelőtti sajtótájékoztatójára. Mirkóczki Ádám arról beszélt, hogy a Jobbik korrekt tervezetet szeretne az alaptörvény terrorveszéllyel összefüggő módosításairól, nem akarnak túlhatalmat biztosítani sem a jelenlegi, sem a jövőbeni kormányoknak. Mirkóczki azt is leszögezte: ragaszkodnak ahhoz, hogy a kormány elfogadja a javaslatcsomaguk minden módosító pontját, amelyet még pénteken eljuttattak a honvédelmi tárcához. A Jobbik javaslatcsomagjának legfontosabb elemei közt szerepel, hogy négyötödös parlamenti támogatáshoz kötnék a különleges felhatalmazást, és 60-ról 30 napra csökkentenék az új jogrend időtartamát, amit azonban az Országgyűlés meghosszabbíthatna.

Ez persze borítékolhatóan nem tetszett a Fidesznek, amely – úgymond bemondásra – különleges hatalmi jogokkal ruházná fel önmagát a terrorveszélyre hivatkozva. Részletesebben Novák Előd (aki azzal sem törődött, hogy ezért 3 éves szabadságvesztést is kaphat) tájékoztatott a Facebook-oldalán az amúgy 30 évre titkosított kormányjavaslat tartalmáról:

„A levélforgalmat bármilyen indok nélkül ellenőrizhetnék, az internetet pedig be is szüntethetnék. Átvehetnék a médiumok szerkesztőségeinek irányítását (vagy ha a kormánynak valamelyik esetében inkább úgy tetszik, felfüggeszthetnék működésüket), noha egy ilyen különleges jogrendben a nyilvánosság lehetne a legfőbb kontrollja a kormánynak. A mozgásszabadságot, tartózkodást korlátozhatnák, engedélyhez köthetnék az ország egyes részein. Betilthatnák a rendezvények, gyűlések megtartását, kijárási tilalmat rendelhetnének el. Zárolhatnák, elkobozhatnák „a biztonságot veszélyeztetők” vagyonát (ezt is bírósági döntések nélkül), a fogyasztási cikkek korlátozására bevezethetnék az élelmiszer- vagy benzinjegyet. Amerikában és másutt láthattuk, hogy a terrorveszélyre hivatkozva bármit megtehet az állam a polgáraival, de nem volna jó itthon is ezt az utat járni.”

Ebben a formájában nem csoda, ha a Jobbik nem asszisztált a kormányzati javaslathoz.

„Teljesen világos, hogy olyan szabályozásokat szeretne a kormány eszközölni, amelyek a legsötétebb diktatúrákban állnak csak rendelkezésre, és valójában a célhoz semmi közük”

– jelentette ki Mirkóczki Ádám. A Jobbikban azzal is pontosan tisztában lehettek, hogy a Fidesz hogyan próbálja majd kiforgatni a párt álláspontját. A szóvivő előre felszólította a kormányt: kímélje meg a Jobbikot „az elég primitív és aljas Habony-féle trükköktől”. Mirkóczki hangsúlyozta: a Jobbik nem bevándorláspárti, nem akarnak Magyarországon terrorizmust, nem barátai a terroristáknak sem, de túlhatalmat nem adnának bemondásra sem a mostani, sem a jövőbeni kormányoknak.

Na és mit gondolnak, hogy ezután mégis mivel támadt és vágott vissza a Fidesz?

Igen, azzal, hogy „a Jobbik álláspontja is a baloldaléhoz közelít a terror elleni hatékony fellépés megakadályozásában”.

Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős fideszes alelnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján azzal kapcsolatban, hogy a Jobbik négyötödös parlamenti felhatalmazáshoz kötné a terrorveszélyhelyzetre vonatkozó jogrend bevezetését, azt mondta: e javaslat „észszerűtlen, ellehetetleníti” a terror elleni harcot. Miért? Mert szerinte „a terroristák sem négyötödös többséggel döntenek a merényletekről”, és a Jobbik javaslata „legfeljebb a terroristáknak nyerheti el a tetszését”.

Gulyás ezen érvelését továbbgondolva tulajdonképpen Országgyűlésre sincs szükség, és a Fidesz akár nyugodtan állampárttá is nyilváníthatja magát, mert minek nekik parlamenti kontroll ahhoz, hogy „gyorsan és hatékonyan megvédjék” az országot. Gulyás szerint ugyanis „a lehető legnagyobb felelőtlenség az Országgyűlés összehívásától és annak döntésétől függővé tenni (…) ennek a helyzetnek a kihirdetését”.

A fideszes politikus a sajtótájékoztatóján kérdésre „nagyvonalúan” jelezte, a 60 napos időtartamról – amennyi időre a terrorveszélyhelyzetet elrendelhetné a kormány -, annak csökkentéséről készek egyeztetni. Ahhoz azonban ragaszkodnak, hogy a kormánynak terrorveszélyről szóló információ birtokában legyen lehetősége saját hatáskörben azonnal elrendelni a terrorveszélyhelyzetet, vagyis a fent felsorolt különleges jogokkal felruháznia önmagát.

Még szerencse, hogy egyelőre a kormány túlhatalmi ambícióihoz kétharmados többség szükséges…

„Orbán Viktor hazudott reggel, Gulyás Gergely pedig délben… „

Vona Gábor, a Jobbik elnöke a Facebook-oldalán reagált Gulyás Gergely sajtótájékoztatójára. Azt írta:

„A Jobbik támogatja azt, hogy készüljünk fel egy esetleges terrorveszélyre, ha indokolt, a rendeleti kormányzásra is, de azt már nem, hogy az emberek félelmeire játszva a Fidesz ismét a saját hatalmát szélesítse tovább. (…)  A Jobbik konstruktív volt eddig is, most is az, de a kormányban is legyen némi konstruktivitás és belátás. Az emberek nem csupán a terroristáktól félnek, de Orbán Viktor hatalmi tébolyától is! A terrorizmus elleni küzdelem ügyében emberéletekről van szó, és nincs helye a ‘habonyizmusnak’, a csúsztató hazudozásnak.”

(alfahir.hu)

[ad 2]

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá