Ennyit ér 10 ember élete?

A kvóta fontosabb, mint az iskola
2016-02-08
A migránsválság ellenére stabil maradt a megye közbiztonsága
2016-02-09

[ad 1]

Elképesztő: minden vádlottat, minden vádpontban felmentettek a vörösiszap-perben. Nem is történt semmi, nincs itt semmi látnivaló. A bírósági szakértő csoport szerint altalajstabilitás-vesztés okozta a tragédiát.

Bűncselekmény hiányában felmentette a vörösiszapper mind a tizenöt vádlottját első fokon a Veszprémi Törvényszék csütörtökön. A bíróság a vádlottakat a halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége, a gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, továbbá a hulladékgazdálkodás rendjének megsértésének vádja alól is felmentette. A törvényszék szerint a 2010. október 4-én bekövetkezett katasztrófa oka “altalaj eredetű stabilitásvesztés” volt, ami miatt a töltés tönkrement.

Kepli Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője az ítélethirdetés után egy táblát tartott fel és tiltakozott az ítélet miatt, emiatt kivezették a teremből és nem engedték vissza. A politikus sajtótájékoztatón reagált az ítéletre.

Kepli LajosFotó: Nagy Lajos, MTI 

Kepli Lajos újságíróknak úgy fogalmazott: a katasztrófát vizsgáló parlamenti bizottság már évekkel ezelőtt bebizonyította jelentésében, hogy “a Mal Zrt. vezetőit egyértelmű felelősség terheli azért, hogy ekkora mennyiségű lúg volt a tározóban”, amelynek kiömlése tíz ember halálát és a milliárdos anyagi károkat okozta.

Az ellenzéki politikus azt mondta: nincs a világon ország, ahol ilyen katasztrófának ne lenne felelőse.

Kepli Lajos reményét fejezte ki, hogy az ügyészség fellebbezni fog, és másodfokon “megfelelően szigorú ítéletet, letöltendő börtönbüntetést” hoznak. “Csak ez az elfogadható, a felmentő ítélet semmiképpen sem” – mondta. Kilátásba helyezte, hogy a továbbiakban is minden fórumon hallatja hangját. Ma azt láttuk, hogy “az igazságszolgáltatás csapta arcul az igazságot”, ami egy jogállamban egész egyszerűen elképesztő – fogalmazott.

Kepli Lajos elmondta, a vizsgálóbizottság jelentése szerint a Mal Zrt. első számú vezetői az egyértelmű felelősei a katasztrófának, hiszen “nem tartották be a technológiai előírásokat”. Ezzel a tározót olyan terhelésnek tették ki, ami miatt átszakadt a gát – mondta.

[ad 2]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük