Nem tetszik a vasutasoknak a MÁV ajánlata, de még nem lesz sztrájk

Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

[ad 1]

A vasutas szakszervezetek nem fogadták el a MÁV új bérajánlatát, azonban egyelőre elhalasztják a tervezett sztrájk bejelentését, ugyanis bíznak a további tárgyalások eredményességében – mondta el a Vasutasok Szakszervezetének (VSZ) elnöke a bértárgyalásokat követően hétfőn az MTI-nek.

Meleg János kiemelte: a bértárgyaláson megfogalmazták, hogy a munkabéke megőrzése érdekében melyek a szakszervezetek minimum elvárásai. Egyebek mellett az alapbér emelése, a foglalkoztatásra vonatkozó középtávú megállapodás kidolgozása, életpályamodell kialakítása, valamint a kollektív szerződés bizonyos elemeinek rendezése – ismertette a VSZ elnöke.

Meleg János kiemelte: a szakszervezetek célja, hogy a munkáltató által évi két alkalommal felajánlott 25 000-25 000 forint egyszeri kifizetés épüljön be az alapbérbe. Ezzel ugyanis a bérfejlesztési szint már nagyjából eléri a szakszervezetek által javasolt minimum 5 százalékos mértéket – tette hozzá.

A Jobbik teljes szolidaritásáról biztosítja a MÁV dolgozóit

A Jobbik Magyarországért Mozgalom már számtalan alkalommal felhívta a döntéshozók figyelmét a közösségi közlekedési ágazat – azon belül a vasút – dolgozóinak elfogadhatatlan bérhelyzetére. Felháborító, hogy miközben a kormány hűséges klientúrájába tartozó MÁV-os csúcsvezetők havi javadalmazása akár az ötmillió forintot is elérheti, addig a felelősségteljes szakmájukra hivatásként tekintő vasutas „közkatonák” szemét megalázó és teljesen méltánytalan „béremeléssel” akarják kiszúrni. A munkáltatói oldal kupecekhez illő, gyalázatos alkujavaslata joggal elfogadhatatlan a MÁV-nál működő, és most sztrájkot ígérő hét érdekképviselet számára – írta közleményében Ander Balázs, a Jobbik országgyűlési képviselője.

Amíg a kormányzat az igazságtalan fizetési viszonyokkal az egyenlőtlenségeket növeli, és már nem is árkot ás, hanem szakadékot robbant, addig a Fidesszel szemben egyetlen valódi alternatívának tekinthető Jobbik a bérpolitikában is hidakat építene. A Jobbik felszólítja a kormányt, hogy tegye lehetővé a munkavállalói oldal ötszázalékos alapbérfejlesztésre, valamint elsősorban a létszámhiánnyal küzdő területeken a 2,7 százalékos differenciált béremelésre vonatkozó követeléseinek teljesítését! – fogalmaz a politikus.

[ad 2]

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá