Életfa emlékplakettet kapott két vásárhelyi állatorvos

Hirdetés
Becsült olvasási idő: 3 perc

[ad 1]

A tavalyi évben, október 23-a alkalmából két hódmezővásárhelyi állatorvos kapott a Földművelésügyi Minisztertől Életfa emlékplakettet. Dr. Győri János arany, dr. Vári István ezüst fokozatát kapta a szakmai díjnak, amelyet a közszolgálatban vezető beosztásban eltöltött idő és a hatósági állatorvosként végzett lelkiismeretes és pontos munka elismeréseként érdemeltek ki. A kitüntetettek magas életkoráruk miatt személyesen nem tudtak megjelenni a budapesti ünnepségen, ezért a plakettet és az elismerő oklevelet dr. Juhász Tünde adta át otthonukban a kitüntettek számára.

WP_20160218_14_56_06_Pro

A kormánymegbízott az elismerés átadásakor méltatta azt az elhivatottságot és szakmaszeretet, amely a díjazottak aktív korát jellemezte. Ez volt az, ami hivatali munkájuk végzése során megbecsülést és tiszteletet váltott ki, és amelyet a mostani kitüntetéssel megköszön az állam. Hangsúlyozta, a két életpálya példa lehet a  fiatalok számára.

Dr. Győri János 1925-ben született Budapesten. Diplomáját 1950-ben szerezte az Állatorvos-tudományi egyetemi karon. 1955-ben Salgótarjánban az Élelmiszeripari Állatorvosi Ellenőrző Szolgálat munkatársa lett. Hódmezővásárhelyen 1961-ben kezdett dolgozni, ugyanezen a területen. Az élelmiszerhigiéniai szakállatorvos képzés keretén belül elsők között végezte el a szakot.

Mindennapi munkája során következetesen és az ügy iránti elkötelezettséggel képviselte az élelmiszerhigiéniai alapelvek átültetését és alkalmazását a napi vágóhídi és húsfeldolgozási gyakorlat ellenőrzése során – védve és szolgálva ezzel a város polgárainak egészségét.

Hosszú ideig volt a városvezetés elismert szakmai tanácsadója mezőgazdasági és élelmezési kérdésekben. Nyugdíjba vonulása után is tovább folytatta a gyógyító állatorvosi tevékenységet.

Vari_Istvan

Dr. Vári István Hódmezővásárhelyen született 1935-ben. 1960-ban Budapesten az Állatorvostudományi Főiskolán szerzett diplomát. Előbb a Kutasi úti Állami Gazdaságnál dolgozott Hódmezővásárhelyen, majd 1963-1965 között a Medgyesbodzási Egyetértés MTSZ-nél volt üzemi állatorvos. A hatósági munka iránti elkötelezettségeként először Békés megyében 1965 és 1970 között, majd 1983-ig Csongrád megyében vállalt hatósági állatorvosi állást a megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomásokon.A járási tanácsok megszűnésével nevezték ki kerületi főállatorvosnak, négy község és Hódmezővásárhely város főállatorvosának, mely tisztséget nyugdíjazásáig, 1995-ig töltötte be. Időközben szakállatorvosi diplomát szerzett.

Kollégái segítségével elérték a korszak nagy állategészségügyi kihívását, az állatállományok TBC- és Brucella – mentességét, az évek során sikerült több veszélyes kórokozó országhatáron keresztüli behurcolását megakadályozni.

WP_20160218_14_56_42_Pro

(Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálat nyomán)

[ad 2]

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá