Nem érzékelik a makóiak, hogy itt a határ

Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

[ad 1]

A Szirbik Miklós Egyesület felkérésére Apjok Vivien néprajzkutató, doktori hallgató előadást tartott a határmentiség kérdéseit vizsgáló kutatásról a Koronában. Az előadó elmondta: sztereotip gondolkodás rajzolódott ki a románokkal szemben.

Egy 2011-ben indult országos projekt részeként vizsgálták a társadalmi, kulturális és gazdasági tényezőket néprajzi szempontból a hármas határoknál. Apjok Vivien 2014-ben került a kutatásba, aminek részeként negyven kérdőívet töltetett ki, ami azt vizsgálta, hogy a helyiek hogyan érzékelik a határmentiséget. – Kiderült, hogy a határon túli kapcsolatok kialakítása nem szilárdult még meg, például románnak számít mindenki, akinek román rendszáma van, még akkor is, ha az anyanyelve magyar – árulta el.

A kutatásban három térséget vizsgáltak: a magyar-osztrák-szlovén, az ukrán-román-magyar és a magyar-román-szerb határt. A legelsőnél erősek a gazdasági kapcsolatok a korábbi schengeni csatlakozás miatt, ám nálunk és észak-keleten ez még nem alakult ki.

A projekt 2015-ben zárult, két zárókötet jelent meg, melyeket ide kattintva olvashatnak el.

[ad 2]

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá