Olvashatatlanok a makói hősök nevei

Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

[ad 1]

A Korona előtt látható alkotás az első világháborúban elesetteknek állít emléket. A művet 1929-ben emelték, azóta alaposan megkoptak a rajta látható nevek. Zeitler Ádám önkormányzati képviselő (Jobbik) azt javasolja, hogy véssék újra a neveket és újítsák fel a szobrot.

DSCN0899

1921-ben indítványozták a háborús hősök neveinek megörökítését, a nevek összeírása szeptemberben kezdődött, majd Dr. Nikelszky Jenő, a város akkori polgármestere 1923-ban terjesztette elő az emlékmű tervét. A makói szoborbizottság 1927-ben kötött szerződést Pásztor János szobrászművésszel a szobor megalkotására.

1928-ban engedélyezték a kivitelezését, majd egy évvel később, szeptember 29-én avatták föl. Összesen 798 név található a talapzaton.

DSCN0903

Az elmúlt évtizedekben az emlékműre felvésett nevek elkoptak, ma már alig olvashatóak. A Jobbikos Zeitler Ádám írásbeli javaslatot nyújtott be a városházára, melyben kéri, hogy a hatályos előírásoknak megfelelően gravírozzák bele újra a makói hősök neveit, a szobrot pedig hozzák rendbe.

[ad 2]

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá