Matolcsy megrémült! Személyesen kérte Orbántól a titkosítást

Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

[ad 1]

A Népszabadság úgy tudja, Matolcsy György maga kérte Orbán Viktort a jegybanktörvény módosítására.

Mint ahogy az Alfahír.hu írta, a Fidesz törvénymódosításának köszönhetően, a Magyar Nemzeti Bank és az általuk létrehozott alapítványok kikerültek az országgyűlés illetékes ellenőrzésre hivatott bizottságainak hatásköre alól, így azok gyakorlatilag titokban gazdálkodhatnak a közpénzekkel.

A törvény persze még elcsúszhat: egyes hírek szerint Áder János köztársasági elnök nem fogja aláírni azt.

A Népszabadság értesülései szerint Matolcsy György jegybankelnök nagyon tartott attól, hogy kiderülhetnek a nemzeti bank sokmilliárdos ingatlanvásárlásainak, így például az Eiffel Palace és a Lónyay–Hatvany-villa megvételének részletei, főként azután, hogy a szocialista Tóth Bertalan beadványa nyomán a Fővárosi Ítélőtábla ja­nuár ­végén hozott ítélete kimondta, a Magyar Nemzeti Bank egyik alapítványa, a Pallas Athéné Domus Animae (PADA) közpénzt kezel és közfeladatokat lát el. Ebből pedig az következett, hogy a százmilliárdokkal gazdálkodó MNB-alapítványok minden szerződése nyilvános lehet.

A Népszabadság úgy tudja, a titkosítás ötlete Orbánnak sem tetszett igazán, de úgy határozott, hogy képviselői indítvány formájában a parlament elé terjesztik azt.

Titokban vásároltak milliárdos képeket

A HVG mai száma közben arról ír, hogy Matolcsy alapítványai teljes titokban megszerezték az MKB festménygyűjteményének legértékesebb részét. A lap értesülései szerint az állami tulajdonban álló bank hirtelen eladta a festmények jelentős részét, bár az általuk megkérdezett legnagyobb magyar galériák sem tudtak erről.

Az árverésre a hírek szerint kizárólag Matolcsyék alapítványait hívhatták el, akik így milliárdos értékben juthattak többek közt Benczúr, Rippl-Rónai, Mednynánszky és Székely Bertalan képeihez.

 

(Aflfahír.hu)

 

[ad 2]

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares