Megújult a gátőrház

Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

[ad 1]

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark méltán egyik legkedveltebb épületét, a gátőrházat, az abban látható kiállításokat és az épület környékét az elmúlt időszakban felújították. A munkálatok az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság segítségével valósultak meg.

A Tisza vízszabályozása a XIX. században kezdődött. Az elhúzódó munkálatokat felgyorsította az 1879-es tiszai árvíz által előidézett mérhetetlen pusztítás, így a vízszabályozás 1905-re befejeződött. A védművek, töltések felépültével új feladatok jelentkeztek. A töltések megfigyelése, gondozása a gátőrök feladata lett, ezért a mentett oldalakon gátőrházak sora épült.

Az Emlékparkban látható gátőrtelep az 1892. évben készült eredeti tervek alapján épült.

A gátőrházak körül a falusi parasztgazdaság megszokott épületei (istállók, ólak, terménydarálók, kocsiszín) sorakoztak, kiegészítve az ármentesítő társulat védelmi eszközeit őrző szertárral.

A ház külső felújítása mellett az azt körülvevő környezet is átalakult. A látogatók kényelmesen helyet foglalhatnak a tó partjánál kialakított asztaloknál, ahol kellemes környezetben fogyaszthatják el uzsonnájukat. Az épületen kívül található eszközök is teljes felújításon estek át.

A melléképület egy másik helységében az 1879-es nagy árvíz terepasztala látható, amely hang-, fény- és képeffektusokkal mutatja be a szegedi nagy árvíz történetét. A nagy népszerűségnek örvendő árvízi bemutatóban is új tablók szemléltetik az eseményeket.

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark nyári szezonja március 22-én kezdődik. Ebben az időszakban a felújított gátőrház mellett, a skanzen és a Nomád Park is teljes pompájában várja a vendégeket.

[ad 2]

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares