700 forintért nem lehet húsvéti sonkát venni

Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

[ad 1]

Legalább két hónapja el kellett készülnie a húsvéti sonkának. Sokan ma is a gyorsérlelt, gyorspácolt árut választják, pedig a jó sonka titka az idő.

A jó főtt sonka szaftos és könnyen szeletelhető, hagyományos pácolású és füstölésű. Ma már azonban sok helyen csak gyorspácolású kerül az asztalra. Pedig a sonka főzése a húsvéti ételkészítés legfontosabb része.

sonka_szalonna

Knyihár Mihály hentesmester szerint a legjobb húsvéti sonka a parasztsonka. A hátsó sonkát öt-hat héten át sóban kell tartani, majd füstölni, és körülbelül két hónapon át érlelni.

A főzéséhez általában annyi órára van szükség, ahány kilós a sonka – amelyet főzés előtt érdemes egy napon át áztatni, majd lemosni és hálóba tenni, hogy ne essen szét. Az üstbe nem árt néhány féle fűszert – hagymát, fokhagymát, egész borsot, babérlevelet – is beledobni, a főzés után pedig a préselés következik.

A hentesmester a háziasszonyoknak azt javasolja, ne csak az árat nézzék. Érthető, hogy mindenki szeretne olcsón vásárolni, de ha ezer forint körül van a hús kilója, akkor hétszáz forintért nem lehet sonkát venni. Érdemes megtapintani a sonkát, hogy jó kemény-e, és füstölt illatú.

A gyorsérlelésű, füstaromával kezelt sonkát levekkel spriccelik tele, és azért, hogy ez benne is maradjon, általában vákuumba csomagolják.

(hirado.hu)

[ad 2]

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá