Tizenhárom éve indult a magyar Wikipédia

Ifjúsági gyalogtúra Földeákon
2016-07-15
Új választókerületi szervező a Jobbiknál
2016-07-15

Magyarországon is a tárgyi ismeretszerzés talán legfontosabb forrásává nőtte ki magát a Wikipédia, 13 éves hazai története alatt.

Tizenhárom éve indult el a Wikipédia online szabad enciklopédia magyar változata, amelynek jelenleg 1500 aktív szerkesztője van – mondta Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

A médiakutató, aki a Zsigmond Király Főiskola docense, elmondta: bár az emberek többsége úgy gondolja, a Wikipédia közösségi szerkesztése miatt nem annyira hiteles információforrás, tanulmányok bizonyítják, hogy valójában éppen közösségi jellege miatt az.

Hiszen több szem többet lát, a sok olvasó hamar megtalálja a hibákat az általa ismert szakterülethez tartozó szócikkekben, és kijavítják azokat – mondta.

Emellett azért is jobb, mint egy papír alapú lexikon, mert azonnal követi az új tudományos eredményeket, ingyen van, és bármeddig bővíthető – folytatta.

A jelenleg 300 ezer szócikkel bíró enciklopédia hátteréről a médiakutató azt mondta: hosszú távon éppen az jelenthet problémát, egyrészt, hogy a Wikipédiának nincs központi menedzsmentje, üzleti modellje, másrészt, hogy közösségi finanszírozású.

Szűts Zoltán szerint így előbb-utóbb “kifáradnak” az önkéntes szerkesztők, és valószínűleg professzionális szerkesztői is lesznek az oldalnak.

Ennek két előjele, hogy Magyarországon 1500 aktív szerkesztője van az enciklopédiának, ami nem túl magas szám a használókhoz képest, illetve, hogy már vannak nagyon jól megírt kiemelt szócikkek is.

(hirado.hu)

1 Comment

  1. gbarta szerint:

    Én már 9 éve vagyok a szerkesztője!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.