Nem lett olcsóbb a termálvizes fűtés?

Nem érzékeljük a számlán, hogy olcsóbb lenne a termálvizes fűtés. Nem látom, hogy lett volna értelme a beruházásnak – panaszkodott olvasónk a Hunyadi utcai távhő központ kapcsán.

Makón 2011 ősze óta használják fűtéshez a termálvizet, az átállás 948 millió forint volt. A beruházást támogatás révén valósították meg, így makói pénzbe nem került. A lényege az, hogy geotermikusan előmelegítsék a vizet, ezáltal környezet- és pénztárca barátabb lenne ez a fajta rendszer.

A Hunyadi utca környékén lakó olvasónk viszont úgy érzékeli, hogy nem lett olcsóbb a fogyasztás. Úgy tudjuk, a rendszer korszerűtlen, ezért drága és nem is biztosít elég meleget.

Bottyán Róbert

Főszerkesztő

One thought on “Nem lett olcsóbb a termálvizes fűtés?

 • 2018-09-06 at 8:41 de.
  Permalink

  Energiát nem lehet a fogasról leakasztani!!!! Sokak számára a nap, a , a geotermikus energia, a szél és még sok más ingyen energia, azt jelenti, hogy ezek
  csak úgy az ölünkbe hullanak! Sajnos nem így van, ezek komoly beruházásokhoz vannak kötve, amit viszont csak úgy mellékesen megemlítenek, egy
  rózsaszín burokban, 100% feletti hatásfokokkal! Gondoljunk bele a kondenzációs kazánban, előbb fel kell melegíteni a vizet, erről nem olvasunk sehol, majd egy homályos kifejezéssel a “REJTETT HŐT” lecsapatjuk és ezt az energiát úgy határozzák meg, mintha ez ingyen lenne. Aztán kiderül ez folyamat
  csak bizonyos körülmények között jön létre és a kazán úgy működik mint egy turbós, minden hátrányával, magas fogyasztással!
  Sajnos még sokan hisznek a csodákban, de energiát még ingyen nem lehet szerezni és nem sok a különbség, sem az egyik, sem a másik fűtési energia, hasznosítása között!!!
  Konkrét példa az akkus repülőgép lezuhanása, amit úgy állítottak be mint a világ legnagyobb csodáját, csak azt felejtették el, ez nem olyan mint a benzin motor, hogy az energia csak akkor fogy el, ha kiürül a tank, az aksi viszont lemerül, és az energiaigényes leszálláshoz már kevés!!!
  A napenergia most a felkapott, támogatják rendesen, de energiatároló még csak egy épült! Gondoljunk bele, ha üres, nincs energia, ha tele van, már nem tölthető bele energia, márpedig az energiát nem hasznosítjuk rögtön, abból komoly baj származhat!!! A wankel motor dugattyúja alternál és forog. Ha
  túlpörgetik terhelés nélkül, az energia szétveti, vagy a gőzmozdonyban sem lehetett, a végtelenségig termelni a gőzt!!!!
  Termál hasznosítását Lipóton láttam, a kút vize fóliasátrakon ment keresztül, majd a még fűtésre alkalmas vizet vezették a fürdőmedencékbe! Nyereséges volt? Igen, mert a virágot Bécsbe exportálták, és munkát adott az egész falunak!!! Ha csak fűtünk vele, valójában feléli a hasznát!!!!!!

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

shares