Homonnai Nándor, Makó egyik legelső fotósa

Január 16-án volt 137 éve, hogy megszületett Homonnai Nándor, Makó talán legismertebb fényképésze.

Homonnai Nándor Székelyudvarhelyen született 1880. január 16-án. A család eredeti neve Springer volt, ezt magyarosították Homonnaira „a felvilágosodás és testvériesülés spontán szándékában.” Az édesapa 48-as honvéd volt.

Homonnai Nándor Kolozsvárról került Makóra, ahol 1904 májusában kötött házasságot Spitzer Bertával. A letelepedés mellett döntött és szorgalmas fotográfus munkája lévén gyorsan beilleszkedett a helyi társadalomba. Minőségi, igényes munkáival maga mögé utasította a város többi műtermét. Remek emberábrázoló fotográfus volt, tekintélyt teremtett a portrékészítésnek. 1915-ben a Deák Ferenc u. 3. szám alatt felépítette új, korszerű műteremházát, mely egyben a család otthona is lett. 1919-től, az özvegy 1936-os haláláig készült negatívok jelentős része a makói József Attila Múzeum gyűjteményébe került.

1916–18-ban már a frontról küldi leveleit családjának. Fia visszaemlékezése szerint az orosz fronton a IV. hadsereg felderítő fényképésze volt. Ezt érdemben azonban nem sikerült bizonyítani a történeti kutatásnak, fényképeket azonban készített. Saját fotóit levelezőlap formában küldte haza.

Makói műterme is tovább működött, hiszen a háború alatt családok örökítették meg magukat és küldték ki a harctéren szolgálóknak, vagy éppen a szabadságos katona örökítette meg magát, egyenruhában. Szűcs Ferenc huszárról, az első makói hősi halottról is Homonnai „fényírdájában” készült el az egyenruhás felvétel.

A háború utáni nehéz években a fényképészek helyzete is rosszabbra fordult. Legismertebb képeit mégis ezekben az években fotografálta. Így pl. József Attila portrék, a színház lépcsőjén örökítette meg Juhász Gyulát, József Attilát, Móra Ferencet, Espersit Jánost és másokat, a jángori zsidó temetőben is ott volt, ahol megemlékeztek a fiatalon elhunyt Makai Emil költőről. 1927. július 2-án halt meg Makón. Őt is a jángori zsidó temetőben kísérték utolsó útjára.

(FOTÓ HOMONNAI. Egy makói fényképészcsalád hagyatéka. Magyar Fotográfiai Múzeum. Budapest, 1998)

Bottyán Róbert

Főszerkesztő

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük