Így ugráltatta a Fidesz a független polgármestereket a népszavazási kampányban

A nap témája: Házasodik Mako hercegnő
2017-05-19
Fiatalkorú lányt futtatott egy vásárhelyi pár
2017-05-19

Egy független polgármester elküldte az Átlátszónak, hogy a tavalyi kvótanépszavazási kampányban miként folyt a kistelepülési polgármesterek mozgósítása a Fideszben. Hasonlóra készülhetünk 2018-ban is.

A 2016-os kvótanépszavazási kampány a 2018-as országgyűlési választások a főpróbája volt a kormányzati propagandalapok szerint és az Átlátszó szerint is. A választók mozgósítása kulcselem a modern kampányokban. A Fidesz széles eszköztárat bevetett annak érdekében, hogy minél többen járuljanak az urnához. Végül mindez eredménytelen volt, mert nem adott le érvényes voksot a szavazásra jogosultak fele, hiába volt ez minden idők legdrágább kampánya.

A Gyürk András Európai Parlamenti képviselő által irányított kampányban végülis az ország 106 egyéni választókerületéből csak kevésben sikerült a szavazók több, mint felét urnához csábítani. Nyitrai Zsolt az egri központú választókerületben, az Átlátszóhoz került levél alapján sok mindent megtett, de nem tudott csak 43%-os érvényességet felmutatni.

A körzetben lévő egyik kistelepülés független polgármestere juttatta el az Átlátszóhoz azt a levelet, amelyben Nyitrai Zsolt stábja pontosan leírja, hogy mit kell tennie az egyébként pártfüggetlen polgármesternek a mozgósítási kampányban.

A pozícióhalmozási és összeférhetetlenségi botrányában kétes hírnévre szert tett Oroján Sándor megbízásából elküldött levélben az általános politikai tanácsokon túl, érdekes elemek is vannak. A call center működését, a szavazóköri delegáltak étkeztetését, és a hangosautó használatát is felajánlotta a választókerületi kampánycsapat.

A legfőbb kérdés a levéllel kapcsolatban, hogy a kormányzat által kezdeményezett, és a Fidesz politikai kampánystábja által levezényelt kampányban miért a független polgármesterekre bízták a mozgósítást?

A legújabb kutatások alapján a Fidesz támogatottsága a kistelepüléseken nőtt leginkább. A 2018-as választáson ugyanilyen módon, a független polgármestereken keresztül viszik majd be a pártpolitikát az országos politikától ódzkodó falusi közéletbe?

A teljes cikket itt olvashatja el.

(atlatszo.hu/Vágó Gábor)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.