A nap témája: Utolsó pillanat – lejár az adóbevallások határideje

A nap képe
2017-05-21
Vona: uniós biztost Kelet-Közép-Európa felzárkóztatására!
2017-05-21

Idén május 20-a szombatra esett, így május 22-én éjfélig kell elkészíteni a személyijövedelemadó-bevallást. 2017-től ebben segít az E-SZJA. A NAV szerint a postai sorban állás már nem lesz, de valószínű, sok adózó eben az évben is Pató Pál módszerét alkalmazza az ügyintése során.

Minden eddiginél kisebb sorok lesznek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) várakozása szerint a postahivatalok előtt május 22-én. Idén először, az E-SZJA segítségével ugyanis 3,8 millió állampolgár az interneten is elkészítheti a személyijövedelemadó-bevallását a fenti határidőig.

Az adózástörténeti fejlesztést népszerűsítő hirdetésben a NAV azt tanácsolta az adózóknak, hogy szaladgálás, felesleges papírmunka helyett nyissanak elektronikus ügyfélkaput, és a neten keresztül intézzék otthonról adóügyeiket.

Sorban állás helyett csak egy kattintás

Az E-SZJA-rendszer alapos előkészület után idén március 15-én indult el. Az ügyfélkapun keresztül elérhető virtuális nyomtatvány újdonsága abban áll, hogy az adóhatóság a munkáltatóktól kapott adatok alapján az adózóknak egy SZJA-bevallási tervezetet készíttet. Az adózók ezt az internet segítségével ellenőrizhetik, szükség esetén kiegészíthetik, majd pedig egy kattintással – postai sorban állás nélkül –küldhetik vissza a NAV-nak.

Kiss András Péter, az adóhatóság szóvivője szerint egyértelműen megugrott az érdeklődés az E-SZJA iránt, amit számítógépen, tableten, de akár még okostelefonon is kitölthetnek az adózók. Mint mondta, február környékén 2,5 millió polgárnak volt elektronikus hozzáférése, majd a következő két hónap alatt még 150 ezren nyitottak ügyfélkaput.

Élesedik, akkor is ha nem nézte meg az adózó

Az E-SZJA fontos újítása az is, hogy május 23-tól minden, a rendszerben található adóbevallás érvényessé válik. Akkor is ha, az adózó megnézte, rendben találta és elfogadta, de akkor is, ha a határidőig meg sem nyitotta a dokumentumot. Utóbbi esetén viszont vállalnia kell a következményét annak, hogy ha például hiányos maradt az adóbevallása.

A NAV szóvivője szerint valószínű, sokan Pató Pál úr módszerével az utolsó pillanatokra hagyják a teendőket, mint a korábbi években is, és csak ekkor fogják megnézni, és elküldeni a NAV-hoz a bevallást, illetve rákattintani és elfogadni a tervezetet.

Akinek még nincs Ügyfélkapuja, az adóhivatalban az kinyomtathatja, és átnézheti, majd elfogadhatja, illetve leadhatja. Kiss András Péter szerint azonban, ha már valaki bemegy a NAV-hoz, az alkalmat kihasználva tanácsos neki az ügyintése során ügyfélkaput is nyitnia, hiszen jövőre is lesz bevallás.

200 ezres határ

Ugyancsak hasznos tudnivaló az adózóknak, hogy aki tavaly több önkéntes egészségbiztosítási vagy nyugdíjpénztárnak is befizetett, a bevallásában rendelkeznie kell arról, hogy az állam melyik pénztárhoz utalja vissza az erre járó adókedvezményt.

Akit viszont fizetési kötelezettség terhel – például egy lakáskiadásból származó extra jövedelem miatt – idén is kérhet pótlékmentes fizetést.

Figyelni kell, hogy akinek a bevallása szerint a fizetendő személyi jövedelemadója, illetve egészségügyi hozzájárulása eléri a 200 ezer forintot, lehetőséget kérhet hat havi pótlékmentes részletfizetésre. Az első részlet május 22-ig kell utalni a NAV-nak.

Lojálisak a jótékonykodók

Kis András Péter kiemelte azt is, hogy az E-SZJA lényegesen egyszerűbbé, gyorsabbá tette a társadalmi szervezetek, egyházak, és a Nemzeti Tehetség Program támogatását. 2017-től egy kattintással látható az összes olyan társadalmi szervezet és egyház, amelyeket a személyi jövedelemadónk 1+1 százalékával támogathatunk.

Tavaly 25 milliárd forint volt a keret, amiből 14,5-15 milliárdról rendelkeztek az adózók, akik közül minden második juttat ezen az úton pénzt civilszervezeteknek, egyházaknak.

A 1 százalékos felajánlások kedvezményezettjei között a legnépszerűbbek az egészségügyi és az állatvédő szervezetek. A civilek forrásszerzését támogató Human Dialog társaság, valamint az Emocionális Marketing nevű piackutató cég 2016-ban végzett felmérése a többi között azt állapította meg, hogy az adófizetők lojálisak, a felajánlók kétharmada ugyanis ugyanannak a civilszervezetnek adja évről-évre az 1 százalékát.

(hirado.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.