Vona: uniós biztost Kelet-Közép-Európa felzárkóztatására!

A nap témája: Utolsó pillanat – lejár az adóbevallások határideje
2017-05-21
Kigyulladt egy autó az autópályán éjszaka
2017-05-21

Már nyáron elkezdődhet Magyarországon az elektronikus, ősz elején pedig a papíralapú aláírásgyűjtés az európai bérunióért – mondta Vona Gábor a Magyar Nemzetnek.

Vona Gábor a lap szombati számában megjelent interjúban hozzátette, kisebb szakszervezetek már jelezték, hogy csatlakoznak a kezdeményezéshez, és lesznek önkormányzatok is, ahol határozatot fogadnak el róla.

Az legnagyobb ellenzéki párt elnöke a bérunióval kapcsolatos szakmai lépésekről szólva azt mondta, szerinte első lépésként uniós biztost kellene kijelölni, aki kifejezetten a kelet-közép-európai régió felzárkóztatásával foglalkozik.

Szerinte a bérunió megvalósításához versenyképes vállalkozások kellenek, ehhez pedig át kell alakítani az EU kohéziós politikáját, egészen új alapokra kell helyezni a források szétosztását.

Azzal kapcsolatban, hogy kezdeményezésük az állami szektort is érintené, megjegyezte, hogy el lehet gondolkozni az uniós bérminimum meghatározásán a közszférában. Ennek kigazdálkodására EU-s szerepvállalásra van szükség, a megerősödött országok azonban maguk is többet tudnának befizetni.

Azzal kapcsolatban, hogy ezáltal az EU bizonyos területeken nagyobb beleszóláshoz jutna, Vona Gábor azt válaszolta, a gazdasági uniót hasznosnak tartja, politikailag azonban mindenki őrizze meg önállóságát.

(alfahir.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.