A nap témája: Több, mint egymillió magyar hagyhatja el hamarosan szülőföldjét

A nap képe
2017-06-19
Öt körözött autót fogtak a hétvégén Nagylakon és Csanádpalotán
2017-06-19

Fogy a magyar. És továbbra sem csak a demográfiai tél tehet erről, hanem az is, hogy az emberek, főként a fiatalok többsége úgy véli, hogy itthon nem lehet megélni a havi keresetből, ezért külföldön próbál szerencsét. És ezt nem én mondom, hanem egy újabb közvéleménykutatás

A Publikus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából készített felmérést, ami a magyar választókorúak kivándorlással kapcsolatos véleményeit vizsgálta.

A felmérés megdöbbentő eredményekkel szolgál. A válaszadók majd háromnegyedének a családtagja vagy ő maga vállalt munkát külföldön vagy vándorolt ki. A megkérdezetteknek átlagosan majdnem hat közeli családtagja nem él életvitelszerűen Magyarországon.

A megkérdezettek 15 százaléka tervezi, hogy a jövőben külföldön vállal munkát – ez nagyságrendileg 1,2 millió főt, a velük távozó kiskorú családtagokkal ez akár másfél millió főt jelent.

Ezek közül a fiatal korosztály 530 ezer főt tesz ki, azaz ennek a korosztálynak a 40 százaléka vágyik külföldre.

Hogy miért?

A megnövekedett kivándorlásért a legtöbben az alacsony fizetéseket, a Fidesz kormányt és Orbán Viktort jelölték meg.

Érdekes, hogy a Fidesz szavazók kevésbé érintettek a kivándorlásban, mint az ellenzék támogatói. Míg előbbinek 60 százaléka tapasztalta a kivándorlást a környezetében, addig az utóbbiak 73-83 százaléka.

A felmérés kitért a munkaerőhiány problémájára is, amit 10-ből 6 megkérdezett tapasztalt, főként az orvos és nővérhiány, valamint a bolt és étterem bezárások tekintetében. 62 százalék szerint ez az alacsony fizetéseknek tudható be, 55 százalék úgy véli, hogy a képzett embereket már elszívták a nyugati országok.

(alfahir.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.