Makói segítségnyújtás Igazfalvának

Árokba csúszott a kukásautó Honvédban
2017-09-21
Hiányolták a makóiak a szorobánt a Hagymafesztiválról
2017-09-21

Tegnap írtunk róla: a vasárnap délutáni iszonyatos szélvihar „lefejezte” az igazfalvi templom tornyát. A 19. század végén számos makói család költözött át a Bánságba, többek között Igazfalvára is. Zeitler Ádám ezért azt javasolja, hogy lehetőségeinkhez mérten segítsünk nemzettestvéreinken. A jobbikos önkormányzati képviselő az alábbi levelet küldte el Farkas Éva Erzsébetnek és Lázár Jánosnak:

,,Makó és Igazfalva között különleges kapcsolat áll fent, hiszen a 19. század végén számos makói család költözött át a Bánságba. Bár a trianoni döntés következtében elszakították tőlünk a területet, számunkra mégis fontos, hogy megtartsuk a szoros köteléket.

A szórványban élő magyarság egyik utolsó mentsvára a hitközösségekben rejlik. Sok helyen már nem működik magyar nyelvű oktatási intézmény, vagy az éppen regnáló hatalom próbálja meg akadályozni a magyar gyermekek taníttatását. Ilyen esetekben a magyar nyelvű egyházak tudnak a szórványnépesség kulturális és lelki központjává válni.

A múlt hétvégén ez a központ került veszélybe Igazfalván, ugyanis egy vihar súlyosan megkárosította a református templom tornyát.

Települési képviselőként kérem Önt, hogy városunk költségvetési lehetőségeit megvizsgálva igyekezzünk segíteni nemzettestvéreinken.

Felvettem a kapcsolatot Czapp István tisztelendő úrral, a helyi református közösség vezetőjével, kérve őt, hogy küldjön adatokat, hova lehet küldeni adományokat. Az alábbi adatokat juttatta el hozzám:

PAROHIA REFORMATA DUMBRAVA
DUMBRAVA nr. 208, Jud TIMIS
RO90RNCB0252007421450001
SWIFT RNCB RO BU
BCR SUCURSALA LUGOJ
LUGOJ str. Cuza Voda nr 4
ROMANIA

Bízom benne, hogy közös erővel minél gyorsabban helyreállítható az igazfalvi magyarság temploma!”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.