’56 makói eseményeivel ismerkedtek a szikszaisok

Regionális Aerobik verseny volt Makón – íme az eredmények!
2017-11-07
A nap képe
2017-11-08

[ad 2] [ad 5]

Második éve rendez körsétákat a Szirbik Miklós Egyesület. Kedd délelőtt a Szikszai György Református Általános Iskola 7-8. osztályát várták, akiknek az 1956-os forradalom és szabadságharc makói helyszíneit mutatták meg.

– Ha járnak-kelnek a gyerekek a városban, akkor tudják, hogy miért vannak bizonyos emléktáblák pont ott elhelyezve, legyen ismeretük Makó múltjáról, talán több is, mint ami elvárható lenne – ez a célja ezeknek a sétáknak, fogalmazott Forgó Géza, az egyesület elnöke.

A fiatalok a régi rendőrségtől indultak, ahol Fazekas Lajos városi rendőrkapitány emléktáblája található. A gimnáziumnál Institóris Ildikóról és az iskoláról beszéltek, megnézték a kopjafát, majd a régi Korzónál ért véget az út, ahol a Forradalmi Ifjúsági Szövetség táblája áll.

Zeitler Ádám történész kifejtette: amikor az egyesület megalakult, akkor alapvető cél volt, hogy az iskolásokat megismertessék a város helytörténetével. Ennek nyomán készítettek telefonos alkalmazást és Maroskult néven blogot indítottak. Úgy véli, a helytörténet oktatása, ismeretterjesztése beilleszthető az iskolai tananyagba, ezeket pedig nem az iskolapadban, hanem főleg a városban ismerhetik meg.

A Szirbik Miklós Egyesületnek több iskolával is van együttműködése, ezt szeretnék bővíteni. A jövőben szeretnének összeállítani egy helytörténeti tankönyvet általános- és középiskolásoknak, amit összhangban használhatnak a tantervvel.

[ad 7]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük