Makóiak, kiszomboriak és nagylakiak tisztelegtek Klebelsberg Kuno előtt Pécskán

A tavalyi bajnok győzött Makón
2017-11-13
Aláírásgyűjtés a Ráday szórakozóhelyének nyitvatartásáról
2017-11-13

[ad 2] [ad 1]

1875. november 13-án született Pécskán Gróf Klebelsberg Kuno, akinek nevéhez fűződik a magyar iskolarendszer megreformálása. Az évfordulóhoz kapcsolódóan a Szirbik Miklós Egyesület idén is utazást szervezett a jelenleg Romániában található településre a hétvégén.

A makói szervezet és támogatói köre már többször járt a pécskai templom kertjében, itt található a mellszobor. Ezt a budapesti Puskás Tivadar Távközlési Technikum adta a 11 ezres városnak, az akkori igazgatónak, Horváth Lászlónak és Katona Kálmán mérnök-miniszternek köszönhetően. Az alkotást 2000. november 11-én áldották meg, azóta folyamatosan van rajta koszorú, egész évben látogatják.

A makói, kiszombori, nagylaki csoport még elsétált az ’56-os emlékműhöz, a piacra, majd ellátogattak a 10 kilométerre található Tornyára. Ott megnézték a Marczibányi-kriptát, a templomot és a tájház vendégszeretetét élvezték. A kalauzolásban segítségükre volt Nagy István, a pécskai Kálmány Lajos Közművelődési Egyesület elnöke. Velük együttműködési megállapodása van a Szirbik Miklós Egyesületnek.

A csapat Nagylaknál lépte át a határt. A településre érve Locskai Zoltán polgármester megmutatta a 2014-ben átadott templomot és a II. világháborúban elesett ismeretlen katona sírját.

[ad 15]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük