A nap témája: 324 orvos, 78 fogorvos, 327 szakdolgozó és 19 gyógyszerész ment külföldre fél év alatt

A nap képe
2017-11-21
Orbánnak 30 éve még nem tetszett, hogy pártkézben vannak a megyei lapok
2017-11-21

Az idei első fél évben 324 orvos, 78 fogorvos, 327 egészségügyi szakdolgozó és 19 gyógyszerész kért hatósági bizonyítványt külföldi munkavégzéshez, írja az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) legfrissebb adataira hivatkozva a Világgazdaság. Bérunió és az egészségügy komolyan vétele persze nem kell, csak kampány, kampány és presztízsberuházások sora.

Tavaly egész évben 823 egészségügyi dolgozó kért külföldi munkavállaláshoz engedélyt, így még kérdéses, hogy a kormány jobban teljesít-e előző évi önmagához képest, vagy nagyon lefoglalta-e a sorosgyörgyezés.

Azok is lelépnek innen, akik hozzánk jöttek tanulni: 208 külföldi állampolgárságú, de Magyarországon végzett szakorvos is kért hatósági bizonyítványt külföldi munkavégzéséhez.

Idén 41 férfi szakápoló is külföldi munka miatt hagyta el a magyar egészségügyet.

A lap azt írja, a több mint háromszáz külföldi munkát elvállaló szakdolgozó közül 130-an Németországba mentek, 57-en Ausztriába, 43-an pedig Angliát jelölték meg munkavállalásuk célországaként.

A kormány okozta válság olyan erős, hogy már nem csak a fiatalabbak és a pályakezdők menekülnek el, hanem az idősebbek is: a legidősebb egészségügyi szakdolgozó ugyanis, aki kérelemmel fordult az ÁEEK-hez, egy a 60–65 éves korcsoportba tartozó nő volt, azaz már kvázi nyugdíjasként ment el.

Az orvosok közül idén 59 jelölte meg célországként az Egyesült Királyságot, 54-en Németországot, 38-an pedig Svájcba mennek gyógyítani.

(alfahir.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.