Legkevesebb harminchárom makói ellen indítottak pert ’56-ban

Marosvári Attila jó ideje foglalkozik az 1956-os forradalom makói eseményeivel. 10 évvel ezelőtt egy állambiztonsági szakértő, Bálint László megírta a helyi eseménytörténetet 90 oldalon. A makói történész kutatása során azonban sok olyan adat előkerült, ami nem volt benne ebben a kötetben. Úgy döntött, ezt összefoglalja és reményei szerint jövőre könyv formájában megjelenteti. Kedd délután a múzeumban tartott előadást ennek kapcsán, külön foglalkozva a megtorlásokkal.

Kifejtette: különböző aspektusokból mutatja be a történéseket, így például szervezetek tevékenységén keresztül; ismerteti a forradalom utáni eseményeket, a Városi Tanács restaurálását és a megtorlási folyamatot. – Számba vettem mindkét oldalt név szerint: akik részt vettek a megtorlásban és az áldozatokat. Voltak akiket állásvesztésre ítéltek, internáltak, vagy pereket indítottak. Összesen harminchárom olyan makói van, akinek eddig megtaláltam a peranyagát, de még többen lehetnek – fogalmazott.

Makón aránylag békés forradalom zajlott le, annak ellenére, hogy október 27-28-án komoly tüntetések voltak a városban és tűzparancs volt érvényben.

Marosvári Attila úgy véli, sajnos a makóiak többsége nincs tisztában a helyi eseményekkel. Azt tudják, hogy október 26-án diákfelvonulás volt, melynek egyik alakja Institóris Ildikó volt. Talán még azt is, hogy aznap délután lerombolták a szovjet emlékművet, de a következményeket nem ismerik. Bízik benne, ha megjelenik a könyve, akkor ezt a hiátust lehet pótolni, a köztudatba átvinni.

A kutatásokkal kapcsolatban elárulta: 10 évvel ezelőtt megjelentett egy írást a Marosvidékben a szobordöntők peréről. Nyolc főt név szerint azonosított, a családtagok pedig megköszönték, hogy 50 év után végre találkozhattak a hozzátartozóik nevével.

Bottyán Róbert

Főszerkesztő

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük