Újvárosi kézilabdacsarnok, honvédi üres telkek, szemétszállítási rendszer – testületi ülés volt Makón

Debreczeni Anikó és Majoros Róbert az év sportolói Makón, taroltak a küzdősportolók
2017-12-13
A nap képe
2017-12-14

[ad 2] [ad 1]

Hiába volt adventi műsor és ünnepi hangulat, a képviselők oda-odaszurkáltak egymásnak a decemberi rendes testületi ülésen. Szóba került a honvédi üres telkek eladása, az építendő újvárosi kézilabdacsarnok és a szemétszállítási rendszer. Dr. Sánta Sándor és Weszelyné Véghseő Henriett Mária fideszes képviselők két alkalommal is dr. Török Miklóssal (DK) együtt szavaztak.

Napirend

1. Polgármesteri-, alpolgármesteri tájékoztató
2. Nyílt ülési előterjesztések
3. Zárt ülési előterjesztések
4. Egyebek

9:04 Elkezdődött az idei utolsó ülés.  Ünnepi műsort a József Attila Gimnázium diákjai adnak.

9:27 A testületi ülés ünnepi része véget ért, rövid szünet következik.


9:49 Az ülés folytatódik, Zeitler Ádám (Jobbik) nincs jelen. Elhunyt Gajdos Dezső, városunk díszpolgára és Szabó ,,Sonka” László válogatott kézilabdázó – gyászszünettel emlékeztek rájuk.

10:02 Farkas Éva Erzsébet polgármester (Fidesz) a jelenleg zajló fejlesztéseket ismerteti. Kádár József (Fidesz) közölte: a makói hosszúgyökér uniós oltalom alá került.

Polgármesteri-, alpolgármesteri tájékoztató

10:14 Dr. Hadik György (Fidesz) pontosítást kér a polgármester tájékoztatója kapcsán az egyik bejegyzés miatt. Dr. Török Miklós (DK) több tárgyi tévedésre hívja fel a figyelmet a beszámolóban. Arra kíváncsi, hogy miről egyeztetett az újvárosi nyugdíjas klub vezetőivel.

10:16 A polgármester elmondta, hogy az épülő kézilabdacsarnokról volt szó és nem egy üres lapot íratott alá a résztvevőkkel, hanem jelenléti ívet. Januárban további tájékoztatást ígér a nyugdíjas klub tagjai számára.

10:20 Kovács Sándor (Fidesz) elmondta: írásban fogja javasolni februárban, hogy az újvárosi kézilabdacsarnokot Szabó ,,Sonkáról” nevezzék el.

10:22 Török arról érdeklődik, hogy a szemétszállítással kapcsolatban miről tárgyalt az alpolgármester. Czirbus Gábor (Fidesz) kifejtette: a gazdaságos üzemeltetéssel kapcsolatban vannak problémák, erről szavaznak majd egyébként ma. Makóról Békéscsabára kerül válogatásra a szemét, a cél az lenne, hogy közelebbi helyen történjen ez meg, ezáltal olcsóbb lehetne. Nemrégiben Makón tárgyaltak ezzel kapcsolatban.

10:30 Rendelettervezet Makó Város Önkormányzata átmeneti gazdálkodásáról – elfogadták.

10:31 2017. évi költségvetési rendelet módosítása. A Csipkesori pályázathoz megérkezett a 280 millió forintos támogatás, ezt kell átvezetni. Török kérdésére elhangzott: a Hagymatikum azért kért 15 millió forintot, hogy pótolják az idén kieső bevételt, hiszen ennek egy részét karbantartásra fordították, valamint átcsoportosítás történt.

A személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátásokról és az ezekhez kapcsolódó térítési díjakról szóló önkormányzati rendelet módosítása

10:35  Török felhívja a figyelmet, hogy 5,2%-os emelés van benne, ezért nem fogja megszavazni. Hadik elmondta, hogy a minimálbér emelés miatt van rá szükség. Dr. Sánta Sándor és Weszelyné Véghseő Henriett Mária (mindkettő Fidesz), valamint Török is tartózkodott.

Főépítész tájékoztatója a rendezési tervek hatályosulásáról, tapasztalatairól

10:39 Csernyus Lőrinc kifejtette: többször tartottak fórumot a témában, ám nem volt rá nagy érdeklődés. Úgy látja, igény volna lakásépítésre. Sánta arra kíváncsi, hogy pl. a harangláb kihelyezésénél hogyan történnek a döntések, hallgat saját elképzeléseire, vagy hagyja, hogy laikusok beleszóljanak a munkába.

10:45 A város főépítésze elmondta, hogy a lakosok bármibe beleszólhatnak, csökkent a bürokrácia. A lakók nem a ,,hatóságot” látják a főépítészekben. A haranglábbal kapcsolatban elmondta, hogy a felmerülő helyszínhez tervezett többféle változatot, teljesen ingyen.

10:48 Török: néhány centin múlik, hogy az újvárosi civilház és az épülő csarnok elférjen egymás mellett. Nem lehetne megoldani, hogy mind a kettő legyen? A főépítész szerint műszakilag sok minden lehetséges, de nem biztos, hogy gazdaságos lesz. Úgy érzi, pozitív megalkuvásokra is szükség van. A kormányzat és a szövetség semmilyen módosítást nem enged, mert kötött megállapodásról van szó, kötött tervekkel.

10:52 Török felhívja rá a figyelmet, hogy ez nem ajándék, hiszen adóforintokból lesz, így valójában visszakapjuk a pénzt. Siket Tibor, a műszaki osztály vezetője elmondta, hogy az értékbecslés 22 millió forintot határozott meg a nyugdíjas klub épületére, a sportpályára pedig 7 milliót.

10:56 Toldi János (Fidesz) kontrasztba helyezte a Makovecz-buszpályaudvart és a szocreál büfé épületét. Czirbus elmondta Töröknek: 2002-10 között nem volt pénz ilyenre, most felelős kormány van és van ilyenekre lehetőség, nem IMF hitelekből. Kovács Sándor felidézte, hogy ennél nagyobb értékű ingatlanokat is bontották már el.

11:00 A főépítész tájékoztatóját végül elfogadta mindenki.

11:01 Makó város településfejlesztési és település rendezési dokumentumainak teljeskörű felülvizsgálata. Jogszabályok miatt fontos, ezért kell róla szavazni.

A 2018. évi járási startmunka-programok tervezése, kérelem benyújtása

11:02 Dr. Turbucz Marietta, jegyzői iroda vezető elmondta: az önkormányzat idén is beadja pályázatát, a tavalyi 171 főhöz képeset 152-vel terveznek. Jellemzően karbantartási, mezőgazdasági munkákra pályáznak. Török kérdésére elhangzott, 152 fő vett részt benne most, ezért számoltak kevesebbel jövőre.

11:06 Kovács Sándor azt kéri, a lakosok is figyeljenek környezetükre, hiszen 53 közmunkás csak az illegális szemétlerakók felszámolásával foglalkozik.

11:10 Köztemetőre vonatkozó díjak éves felülvizsgálata – a díjak nem változnak.

Javaslat hulladékkezelési közszolgáltató kiválasztására

11:11 Az alpolgármester korábban már beszélt az előterjesztésről. A DAREH társulás két Csongrád megyei szolgáltatót is bevonna, a szegedit és a felsőbácskait. A lakosság semmi változást nem észlel majd a szemétszállításban, ugyanúgy fog történni minden, mint eddig. Czirbus Gábor a felsőbácskai céget javasolja elfogadásra.

11:15 Marosvári Attila (PSZM): annak idején, a koncepció elfogadásakor racionálisnak tűnt ez a változat, akkor még Orosháza volt a központ, nem Békéscsaba. 2010 után nem volt választási lehetőség a szállítás kapcsán. Egy problémára hívja fel a figyelmet, a zöldhulladék ártalmatlanítására. A kihelyezett nagy zsákokat hetekig nem vitték el a körzetéből, Gerizdesről. Bízik benne, hogy jövőre ez megoldódik a változás után.

11:20 Az alpolgármester elmondta, hogy a szelektív kukákhoz, gyűjtéshez hasonlóan szeretnék elvégezni a zöldhulladék elvitelét is.

11:24 Mindenki a felsőbácskaira szavazott.

11:25 Hozzájárulás megadása telekalakítási eljárásban Magyar Közút Nonprofit Zrt. részére – megszavazták.

11:26 Tulajdonosi nyilatkozat kiadása a Photonax Kft. és a Smarteye Kft. részére. Három önkormányzati tulajdonú területre naperőműveket helyeznének ki. Török azt sajnálja, hogy nem az önkormányzat vágott ebbe bele, szerinte a bérbeadás szerencsésebb lenne. Hadik elmondta neki, hogy az önkormányzat nem gazdasági társaság. Czirbus felhívta a figyelmet, hogy bérleti díjat fizetnek majd.

11:31 Tulajdonosi döntés a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ által Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola javára benyújtandó pályázat kapcsán. Energetikai pályázat, ami érinti a Bartók, Almási és a Bagolyvár épületét. Török szerint nincs déli oldala a Bagolyvárnak, ezért nem érné meg a beruházás.

Honvéd városrészi ingatlanok értékesítése

11:33 Összesen 70 üres telekről van szó, amiből most négyet hirdetnek meg eladásra. Hadik közölte, hogy van ami nádassal, van ami patkánnyal van tele. Török szerint ezeket nem eladni, hanem vissza kellene vennie a városnak és parkosítani, fásítani.

11:42 Farkas Éva Erzsébet közölte, hogy az ott lakókkal közösen beszélték meg az ezek eladását. Dr. Sánta Sándor úgy véli, majd menet közben kiderül, hogy melyik terület mire lesz jó.

11:44 Marosvári Attila a bizottsági ülésen szóba hozta, most is elmondja: szerinte azokat az épületeket, amikre nincs szükség azokat el kell adni.

Marosvári hozzászólását Sánta bekiabálásokkal zavarta meg, hogy 20 évig miért nem foglalkoztak ezzel a városrésszel. Marosvári ezért inkább nem osztotta meg gondolatait, majd Sánta utána bocsánatot kért.

11:50 A négy telek eladását a többség megszavazta, Török ,,nemet” nyomott, Marosvári és Gáspár Sándor (MSZP) tartózkodott.

A képviselő-testület 2018. évi munkaterve

11:51 Januárban és júliusban nem lesz rendes testületi ülés, valamint bekerült a munkatervbe Zeitler Ádám külügyi kapcsolatok bemutatásáról szóló javaslata, a főépítész pedig két alkalommal tart tájékoztatót.

11:56 Sánta arra kíváncsi, ha néhány bizottság támogatta Török átláthatóságot szolgáló módosító javaslatát, akkor most miért nem támogatja a polgármester. A szavazásnál végül

Sánta és Weszelyné támogatta Török javaslatát

a fideszesek közül, a többiek nem, így elutasításra került.

11:59 Beszámoló a polgármesteri hivatal munkájáról. Török arra kíváncsi, hogy miért több 17%-al a dolgozók száma a hivatalban és hogy a Makói Hírekben miért volt a MAGOSZ választási plakátja. A jegyzői iroda vezetője elmondta, hogy az engedélyezett maximum létszámmal, 81 fővel dolgoznak. A második kérdésére nem kapott választ.

Beszámoló a jogi személyiségű társulásokban végzett tevékenységről

12:04 Három céget érint, a szennyvíz, az ivóvíz és a kistérségi társulást. Dr. Sánta Sándor szerint szükség van az ivóvízminőség javító program folyamatos tájékoztatásáról. A projektmenedzser úgy véli, március-áprilisban elindulhat a második szakasz az ivóvíz program kapcsán.

12:18 Török felhívja rá a figyelmet, hogy folyamatosan gyűlnek a szemétszámlák, a szegényebbeknek probléma lesz kifizetni őket egyben. Czirbus szerint a baloldal gerjeszti ezt a problémát, a számlák kiküldésével nem lesz gond.

12:10 Beszámoló a Lakásügyi Tanácsadó Testület munkájáról. Az önkormányzati bérlakások kiadásával foglalkozik, a tájékoztatót elfogadták.

12:14 Beszámoló közalapítványok 2017. évi tevékenységéről. A Makó és Térsége Egészséges Környezetéért Közalapítvány októberben szűnt meg. A Makó Város Fejlődésért Közalapítvány bankszámláján 10,5 millió forint van, értékpapírszámlán 4,7 millió forint található, elnöke dr. Halmágyi Pál. 83 makói pedagógust jutalmaztak és 1.488 gyermeket támogattak tanszervásárlással, valamint a mozgássérült játszótér kialakításában is segített, továbbá egyesületeket, szervezeteket is támogatott.

12:20 Beszámoló a polgármester, a jegyző és az állandó bizottságok átruházott hatáskörben hozott döntéseiről – megszavazták.

12:22 Beszámoló a Makói Települési Értéktár Bizottság 2017. évi II. félévi munkájáról. A bizottság 12 értéket vizsgált, így többek között Galamb József és Dégi István munkásságát, a Csanádvármegyei Könyvtárat, a múzeum kulturális lapját, Homonnai Nándor fényképész üvegnegatívumait.

12:34 Bölcsődei nyári nyitvatartási rend 2018-ban. A Kálvin téri június 25-július 6-ig, a Búza utcai július 30-augusztus 10-ig lesz nyitva. Április 21-én nevelés-gondozás nélküli munkanap lesz.

12:37 Feladat-ellátási szerződés megkötése a TROOP-MED Kft.-vel és a Promerita-med Kft.-vel. Újvároson visszakerülnek az orvosi rendelések a már megszokott helyre, hiszen befejezték a felújítási munkákat.

12:39 A polgármester békés karácsonyt kívánt, majd zárt ülést rendelt el.


12:43 Az egyebekben dr. Török Miklós kért szót és elmondta, hogy nem személyes sértésnek szánja a hozzászólásait.

[ad 15]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük