A szakszervezet szerint trükköznek a bérekkel a gumigyárban

Makói közbenjárás nyomán újítják fel a bodófalvi templomot
2018-01-02
A több 100 milliós batidai vadászkastély nem Lázáré, csak a körülötte levő földek
2018-01-02

 [ad 2] [ad 3]

Ismét pattanásig feszült a hangulat a makói gyárban. Igaz most nem a hőség vagy a dolgozók megfigyelése miatt, hanem a szakszervezetek és a cég vezetése közötti kollektív tárgyalások miatt – írja közleményében a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezetének ( VDSZ) tagszervezete, a Makói Gumiipari Szakszervezet (MGSZ).

A gyár vezetése, az Ügyvezető Igazgató és a vállalati jogász személyes segítségének felajánlásával létrehozott szakszervezetet is átverve akarja a dolgozók jövedelmét átalakítani. Ezzel megsérti a bérmegállapodásra vonatkozó speciális konzultációs formát, aminek súlyos következményei lehetnek a munkabékét illetően. – mondta Székely Tamás, a Magyar VDSZ elnöke.

Szerintük azzal, hogy a cég makói és váci telephelyét megkülönböztetik, rendkívüli feszültséget teremtenek. Míg Vácott gyengébb a hatékonyság, jobbak a munkafeltételek, enyhébbek a követelmények, a munkaerőhiány. Ezzel szemben Makón csak folyamatos normaemelést, egyre zsúfoltabb, levegőtlen munkahelyeket kapnak a munkavállalók.

A Continental a Délmagyarország érdeklődésére közölte: a makói gyárában november óta egyeztetnek a szakszervezetekkel a béremelésről és a makói üzemben a vácival azonos feltételekkel ajánlanak kétkomponensű béremelést. Egyrészt szó van egy, a magyar átlagos béremelés feletti bértömegemelésről, másrészt ezenfelül további alapbéremelésről, amely – a bérszerkezet átalakításából eredően – a fix bérrész növeléséből ered a fizetés mozgó részének csökkenésével. Az egyeztetések ígéretük szerint januárban folytatódnak.

Hangsúlyozták, a váci üzemben ezeket a feltételeket már elfogadták, így 2018 januárjában életbe is lépett. A közlemény szerint Makón több szakszervezet van; a VDSZ korábbi állítása szerint a makói munkatársak elutasítják a váciak által már elfogadott feltételeket, de a másik makói szakszervezet, ContiTech Dolgozók Független Szakszervezete indokoltnak látta közvetlenül, hitelesen felmérni a dolgozói álláspontokat. Ez várhatóan 2018 januárjában elkészül, és ennek megfelelően fogják folytatni a megbeszéléseket. A cégvezetés szerint a szakszervezet megnyilvánulása így valótlan és feszültséget keltő.

Frissítés:

Közleményt kaptunk a Continentaltól, melyben megerősítik véleményüket, ezt itt találja.

[ad 1]

1 Comment

  1. Noname szerint:

    Emelésre kapják az állami támogatást, majd a mozgó bérből ami +40% elvesznek 10%-ot. Tehát bruttó alap bért növel, de a nettó kifizetést visszacsökkenti. Arról nem is beszélve, hogy voltak területek, ahol +50-90%-os normaemelések voltak tavaly (a váci gyárba még akkor is kevesebb volt a norma), majd a szakszervezetnek feltették a kérdést, hogy “hogy lehet itt tartani a dolgozót?”…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel heti hírlevelünkre!

Sikeresen feliratkozott!

Egy ismeretlen hiba lépett fel. Kérjük próbálja újra!

A www.mcsipos.hu felhasználhatja a megadott információkat, hogy kapcsolatba lépjen Önnel és marketing célra használja fel azokat.