A Contitech Dolgozók Független Szakszervezete szerint az alapbéresítés nem veszélyes

Úgy állítanánk meg Brüsszelt, hogy többet fizetünk neki
2018-01-11
Tizedjére hosszabbították meg a nyomozást a vízműnél
2018-01-11

Balázs Norbert, a Contitech Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke cáfolja, hogy a bérelemek alapbéresítése sértené a munkavállalók érdekeit. A vállalat makói gyárában ismét feszült a helyzet.

A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezetének (VDSZ) január elején azt nyilatkozta, hogy a ContiTech Fluid autóalkatrészeket előállító makói gyárában a vállalat vezetése átveri a dolgozókat, mert érdemi reálbéremelés helyett egyes bérelemek alapbéresítését tervezi. Ráadásul további feszültséget szül a dolgozók körében a szakszervezet szerint, hogy a ContiTech Fluid magyarországi telephelyei közül – bár más telephelyeken, például Vácott gyengébb a hatékonyság, jobbak a munkafeltételek – Makón csak folyamatos normaemelést, egyre zsúfoltabb, levegőtlen munkahelyeket kapnak a munkavállalók. Mindezt a Makói Gumiipari Szakszervezet (MGSZ) észrevételeire alapozta, amely sérelmesnek tartotta a vállalat által tervezett új bérezési rendszert.

Balázs Norbertet, a Contitech Dolgozók Független Szakszervezetének elnökét kérdezte a liganet.hu a kialakult helyzetről.

,,A szakszervezetünk Vácon elfogadta a munkáltató által kínált alapbéremelést és a prémiumrendszert, mert véleményünk szerint az alapbéremelés kedvező a munkavállalóknak. Például azért, mert ezt az összeget a munkáltató már nem tudja elvenni! A prémiumrendszer átalakításával elérhető, hogy a dolgozó esetleges hibázásakor a korábban prémiumként megkapott összeget már nem tudja “visszavonni” a rendszer, így kevésbé sérülékeny a munkavállaló bére. Ezért nem értünk egyet sem Székely Tamás (VDSZ elnök), sem a Makói Gumiipari Szakszervezet álláspontjával (MGSZ), akik ellenzik e rendszer bevezetését.

De nézzünk egy konkrét példát! Egy termelésben dolgozó munkavállaló Makón jelenleg 139 -185 800 forint bruttó alapbért kap + műszakpótlék és teljesítmény prémium. A tervezett átalakítás után ez 168-224 ezer forint bruttó alapbérre nő + műszakpótlék és teljesítmény prémium. Ebben az esetben 28-38 ezer forint alapbér növekmény keletkezik a munkavállalóknál! Vagy vizsgáljuk meg egy kazánkezelő jelenlegi alapbérét. Ez maximum 259 300 forint bruttó, ez a bérrendszer átalakítása után 312 700 forintra nő. Ebben az esetben 53 400 forint bruttó bérnövekmény keletkezik a munkavállalónál.

Véleményünk szerint a közel 19-21 % alapbéremelésnek (a bérrendszer átalakításával együtt) pozitív hatása lesz a munkavállalókra Makón. De azt mondjuk, rendben van, vizsgáljuk meg a kérdést részletesen! Ezért felmérést kezdeményeztük a makói munkavállalók között, arra vonatkozóan, hogy támogatnák-e a bérrendszer ilyen módon történő átalakítását. A felmérés eredménye január harmadik hetében várható.”

(liganet.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.