Úgy állítanánk meg Brüsszelt, hogy többet fizetünk neki

Részegen verekedett a román férfi egy szegedi villamoson
2018-01-11
A Contitech Dolgozók Független Szakszervezete szerint az alapbéresítés nem veszélyes
2018-01-11

Van ráció a tagállami befizetés növelésében, ugyanakkor Lázár János egy EU-s konferencián arról is beszélt, hogy erősebb Európát szeretnénk – miközben belső használatra folyton a nemzetek Európáját isteníti a kormány. 

Lázár János hétfő délután részt vett az EU következő költségvetéséről (2020-2027) szóló konferencián, amit az Európai Bizottság szervezett Brüsszelben.  Azt mondta, hogy erősebb Európára lenne szükség, és ezért a magyar kormány kész az eddiginél többet fizetni a közös kasszába, és a legmagasabb emelési javaslatot támogatta a felmerült lehetőségek közül.

Ez különösen azután érdekes fordulat, hogy 2016 nyarán Lázár János még arra szavazott volna, hogy Magyarország lépjen ki az EU-ból. Tavaly pedig a kormány óriási kampányt indított Állítsuk meg Brüsszelt! szlogennel az ellen az Európai Bizottság ellen, amelyet most Brüsszelben Lázár “offenzív és bátor” fellépésre biztatott.

“Mi Magyarországon szeretnénk nettó befizetők lenni, de sajnos nem azok vagyunk.”

– Lázár így kezdte előadását a konferencián.

Ehhez képest alig két évvel ezelőtt, egy 2016 márciusi konferencián szomorúan jelentette be, hogy ha a külföldi cégek által elvitt pénzeket is nézzük, akkor “valójában nettó befizetők vagyunk”, és ha minden költséget összeadunk, akkor “nem kapunk tulajdonképpen semmit” az EU-tól.

Kifele mást kell mondani

Miközben a hazai közönség felé a magyar kormány tagjai károsnak és drágának mondják az EU-t, Brüsszelbe érkezve már teljesen más hangon beszélnek. Ott már eszükbe jut, hogy nagyon sok pénz érkezik az EU-tól Magyarországra, és azt is tudják, hogy az EU-s pénzekből tudtak eddig a legkönnyebben a baráti vállalkozókhoz pénzt juttatni.  2006 óta nem volt olyan év, hogy ne legalább 1 milliárd eurós pluszban lett volna Magyarország, de volt közel 6 milliárd eurós plusszal zárt év is.

Miközben Lázár János az EU megerősítésére hivatkozva lobbizik a nagyobb költségvetésért, Orbán Viktor mostanában arról szokott beszélni, hogy Magyarországnak nincs is szüksége az EU-s támogatásokra.

(hvg.hu, 444.hu nyomán)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.