Hova tűnt a sok virág? Hová tűntek a magyar katonák?

Januárban áramszünet várható Földeákon
2018-01-12
Gyertyát gyújtott a makói Jobbik elnöksége
2018-01-12

[ad 2] [ad 10]

Emberként és katonaként helyére kell tenni Jány Gusztávot a történelemben – fogalmazott dr. Kolarovszky Tamás, aki a makói múzeumban tartott rendhagyó történelemórát pénteken. A doni katasztrófa 75 éve történt, ennek alkalmából országszerte tartanak megemlékezéseket.

Hová tűnt a sok virág? – ezt a címet adta előadásának dr. Kolarovszky Tamás, nem véletlenül. A don kanyar hőseinek emlékére már a ’70-es években elhangzott hasonló című dal, majd a ’80-as, ’90-es években került előtérbe újra, akkor kezdtek el jobban foglalkozni a doni katasztrófával.

,,Napjainkban még mindig kevés a megítélése a doni történéseknek. A túlélők közül már nagyon sokan nem élnek, ha akkor 20 éves volt valaki, akkor most 95. Kell emlékezni azoknak a családjára is, akik közül valaki ott maradt, vagy a hadifogságból megnyomorítva jött haza”

– közölte.

A szovjet Vörös Hadsereg a Don-kanyarban hetvenöt éve, 1943. január 12-én indította meg támadását, amelynek következtében a 207 ezer fős 2. magyar hadsereg mintegy százezer katonája vesztette életét. A doni veszteségekről nem állnak rendelkezésre pontos adatok. A 2. magyar hadsereg anyagi veszteségei mintegy 70 százalékosak voltak, az emberveszteségét 93 500 főre, más források 120 ezerre, illetve 148 ezerre teszik, az elesettek, megsebesültek és fogságba kerültek pontos száma sem ismert.

 

A JAG egykori diákja jogászként tevékenykedik, ilyen szempontból vizsgálta az eseményeket, kiemelve Jány Gusztáv szerepét. A tényeket a népbírósági pereken keresztül ismertette, a hallgatóság pedig eldönthette, hogy bűnös volt, vagy áldozat. Elmondta: rehabilitálásakor, 1993-ban kirendelt védője volt a magyar hadsereg parancsnokának, azonban katonai rendfokozatát azóta sem kapta vissza. Kolarovszky úgy véli, Jányt megilletné, hogy posztumusz vezérezredessé nevezzék ki.

Előadására a József Attila Gimnáziumból és a Návay Lajos Szakgimnázium, Szakközépiskolából érkeztek diákok.

[ad 11]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük