A Jobbik szavak helyett tettekkel erősítené meg a kis- és középvállalkozókat

Nagylaknál fogtak el egy török férfit
2018-01-13
A csillagokat is leígéri a kormány az egészségügyben – Makóra is jut pénz
2018-01-13

[ad 2] [ad 13]

Interjút adott a Csípősnek dr. Kiss Attila, a Jobbik Csongrád megyei négyes választókerületének országgyűlési képviselőjelöltje. Beszéltünk a betöltetlen háziorvosi praxisokról és a kisvállalkozói szektor megerősítéséről.

A szakmai felmérések szerint néhány éven belül egyszerűen háziorvosok nélkül maradunk. Van-e a Jobbiknak megoldási javaslata erre a problémára?

A szakma rossz feltételei és a folyamatos kivándorlás miatt a háziorvosi alapellátás is olyan terület lett, ahol égető emberhiány van. Az orvosok kiöregednek, a fiatalok pedig nem szívesen szállnak be maguktól a mókuskerékbe. A Jobbik szerint a tendencia megfékezése érdekében hozott kormányzati intézkedések sikertelenek voltak. Jelenleg a körzetek 4,5 százalékában nincs háziorvos, ami azt jelenti, hogy 440 ezer ember számára hiányos az ellátás.

Jobbik plusz tízmilliárd forintos éves ráfordítással, és a külföldre vándorolt orvosok hazahívásával oldaná meg a problémát. Egy mai, XXI. századi család számára kellemes otthonteremtő szolgálati lakás biztosításával, szolgálati autó biztosításával, a praxis teljes, XXI. századi felszerelésével lehet egyáltalán ajánlatot tenni azoknak az orvosoknak, akik ezeket az állásokat betölthetnék.

A Jobbik a kisvállalkozói szektor megerősítését szorgalmazza annak érdekében, hogy magasabb béreket lehessen fizetni. Melyek a konkrétumai ennek a javaslatnak?

Ezt a programot a párt a béruniós kezdeményezésünk részének tartja. Véleményünk szerint a bérunió lényege, hogy megerősítik a magyar gazdaság alapjait, elérik, hogy Magyarországon magasabb hozzáadott értékű termelést lehessen folytatni, és ezen tevékenységek részeként elérhetőek legyenek a magasabb munkabérek. Kisebb részekre bontanák a nagy állami tendereket azért, hogy ne csak a kormányközeli oligarchák és a velük együttműködő külföldi partnercégek részesedjenek azokból, hanem a kisvállalkozók közvetlenül is szerződhessenek az állami megrendelővel. A kisvállalkozók ma a kifizetési lista alján vannak.

A cégek online is bejelenthetnék a munkavállalóikat. Az online pénztárgépeknél lehetőség lenne ingyenes adatátvitelre, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pedig biztosítson a vállalkozásoknak olyan felületet, ahol számlázni lehet. Az uniós támogatások jelentős részét a kis- és középvállalkozókhoz (kkv) irányítanánk. A közbeszerzési rendszert úgy alakítanánk át, hogy az a kkv-k számára az eddigieknél kedvezőbb legyen, emellett felállítana egy olyan állami projektmenedzsment szervezetet, amely be tudja vonni helyben a kisebb vállalkozásokat a közbeszerzések teljesítésébe. Fontos, hogy a Jobbik tervez a növekedési hitelprogramhoz (nhp) hasonló programot, de célzottan a kisvállalkozásoknak és új hitelként folyósítanák azt. Ugyanis a jegybank az nhp első két pillérében kiosztott 701 milliárd forintot és ebből mindössze 18 milliárd jutott a 10 fősnél kisebb vállalkozásokhoz.

(fotó: archív)

[ad 12]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük