Írásbeli figyelmeztetést kapott a makói gyepmester

Facebookon terjedt egy hír, mely szerint a makói gyepmester befogott egy kóbor kutyát, majd miután jelentkezett a gazdája, nem adta neki ki, mondván 2 két karanténban kell tartani és nagyjából 30 ezer forintot kért érte. Amikor újra érte mentek, a gyepmester azt mondta, hogy megszökött. A rendszerben a kutya chipje ,,elhullottnak” lett regisztrálva. Kérdéseinkkel megkerestük az önkormányzatot, akik közölték, hogy minden az előírás szerint zajlott, a gyepmester viszont írásbeli figyelmeztetést kapott.

Az önkormányzaton keresztül megtudtuk Nagy Nándornak, a Makói Városgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetőjének véleményét az üggyel kapcsolatban. Közölte: az  önkormányzat a gyepmesteri feladatot a Makói Városgazdálkodási Nonprofit Kft.-vel kötött feladat-ellátási megállapodás keretében látja el. A gyepmester munkáltatója a Makói Városgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője. A hatályos jogszabályok alapján a gyepmester kötelezettsége a befogott állatoknak a gyepmesteri telepre szállítása, gondozása és a hatósági állatorvos utasítása szerinti megőrzése,  valamint a megállapított tartási és ápolási költségek megtérítése után a tulajdonosnak való kiadása.

Makó városában az állatok befogásának és a tartásának díjtételei a korábbi városvezetés által 2014. évben meghatározottak szerint alakulnak.

A befogott állat tulajdonosának tehát az állat befogásáért, illetve a telepen való tartásáért, élelemmel történő ellátásáért díjat kell fizetnie. Amennyiben a befogott ebről nem állapítható meg, hogy érvényes veszettség elleni védőoltással  rendelkezik, akkor 14 napos állat-egészségügyi megfigyelés alatt kell tartani. Az eb a 14 napos megfigyelést követően, a védőoltás megtörténte után, befogással, őrzéssel, megfigyeléssel kapcsolatos költségek megtérítését követően adható ki a tulajdonosának. Amennyiben az eb rendelkezik védőoltással, a tulajdonosa részére azonnal kiadható.

Az esetben szereplő eb tulajdonosa az első fokú állatvédelmi hatóságként eljáró jegyzői irodavezetőnek elismerte, hogy

a kutya korábban már több alkalommal is megszökött a tartási helyéről

oly módon, hogy a bekerített ingatlan kerítését minden alkalommal kirágta. A tulajdonos elismerte továbbá, hogy az eb jellegénél fogva (bull terrier) ki tudott szökni, ezért is fordulhatott elő, hogy a gyepmesteri telepen található kennelből is kiszabadult annak kifeszítésével. Az eb a gyepmester tájékoztatása, illetve a beszállított ebek hitelesített nyilvántartása szerint 2018. január 2. napján megszökött.

Az eset kivizsgálása során megállapítást nyert, hogy

az állat védőoltással nem rendelkezett, azaz megfigyelés céljából való visszatartása a veszettség elleni védekezés szabályairól szóló jogszabály előírásai szerint indokolt volt.

A tulajdonos a befogás tényéről és a hatályos díjtételekről 2017. november 16. napján tértivevényes levélben tájékoztatva lett az ügyvezető által.

A gyepmester a jogszabályban előírt kötelezettségeit teljesítette, azonban

elmulasztotta az ügyvezetőt tájékoztatni arról, hogy a telepen őrzött olyan eb szökött meg, akinek tulajdonosa ismert volt.

Fentiekre tekintettel a gyepmester írásbeli figyelmeztetése indokolt.

Peppa kutya gazdája egy tüntetést is szervezett vasárnapra Farkas Éva Erzsébet polgármester Szép utcai háza elé, amelyben a gyepmester leváltását és az eb kiadását kérték volna. A facebook eseményt tegnap, csütörtökön végül törölték.

Bottyán Róbert

Főszerkesztő

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük