Társasházi tűzesetek – fontos a megelőzés, a szabályok betartása

Havonta több alkalommal érkezik lakossági bejelentés Csongrád megye társasházaiból. A tűzoltóknak legtöbbször csak kisebb tűzeseteknél kell elvégezniük a beavatkozásokat, személyi sérülés is ritkán fordul elő. A társasházakban élők biztonsága érdekében azonban fontos, hogy a lakók betartsanak néhány fontos alapszabályt – hívja fel a figyelmet a Csongrád Megyei Katasztrófavédelem.

Soha ne nagyjuk a készülő ételt felügyelet nélkül, a sütés-főzés időtartama alatt ne hagyjuk el a lakásunkat. Ha pedig már megtörtént a baj, a felhevült olajat például soha ne próbáljuk meg vízzel eloltani, a tűzoltók értesítésével párhuzamosan. Egy fedő vagy rongy használatával zárjuk el a levegőt, majd hűtsük vissza a forró edényzetet.

Kiemelten fontos, hogy a társasházak szellőző berendezései megfelelő műszaki állapotban legyenek, a nyílásokat pedig soha ne takarjuk el.

A lakások biztonsága érdekében elkerülhetetlen az elektromos hálózat karbantartása, felülvizsgálata. Fontos, hogy soha ne terheljük túl a hálózatot. Vegyük figyelembe azt, hogy adott vezetékrendszer megfelelő kapacitású-e a háztartási gépeink és berendezéseink üzemeltetésére.

Ha hosszabb időre elutazunk, áramtalanítsuk a háztartási gépeket. Ne hagyjuk például bedugva a telefontöltőt, a számítógépet vagy a kisebb elektronikus berendezéseket.

Fokozottan figyeljünk a gyertyák, mécsesek biztonságos használatára, különös tekintettel az ünnepi időszakban.

Amennyiben lakásunkban olyan átalakítást, átépítést kívánunk elvégezni, amely a tűzvédelmet befolyásolhatja, fontos, hogy a kivitelezés megkezdése előtt forduljunk szakemberhez.

Ha már megtörtént a baj és tüzet észlelünk a lakásunkban, azonnal értesítsük a tűzoltókat a 112-es segélyhívószámon. Minél hamarabb érkezik a bejelentés, annál hamarabb kezdik meg az oltást az egységek. Mindig mondjuk el pontosan, hogy mi ég, hol van a tűz és van-e veszélyben emberélet. A kisebb tüzeket magunk is megpróbálhatjuk eloltani, megelőzve ezzel a nagyobb károkat. De saját testi épségét senki sem kockáztathatja. Ha úgy ítéljük meg, hogy a lángok elfojtása meghaladja a képességeinket, azonnal zárjuk le és hagyjuk el a tűzzel érintett helyiséget. Fontos, hogy semmiképp se csináljunk huzatot, hiszen a helyiségen átáramló levegő jelentősen felgyorsítja a tűz terjedési sebességét. Amennyiben lehetséges áramtalanítsuk a lakást, majd értesítsük a szomszédokat és azonnal hagyjuk el az épületet.

A hódmezővásárhelyi halálos tűzesetben kilencvennégy lakó hagyta el a tűzoltók segítségével biztonságosan a tízemeletes panelházat. Közülük három embert a tűzoltók az ablakon keresztül, magasból mentő szer segítségével juttattak ki a házból. A tűzoltók légzőkészülékben, emeletről emeletre járva mentették a lakókat a lépcsőházon keresztül. A lakóház kiürítése a szakszerű mentési folyamatoknak és a lakók fegyelmezettségének köszönhetően mindvégig biztonságosan és zökkenőmentesen zajlott le.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük