Lezárult a konfliktus a gumigyárban

Új pulóver helyett büntetőeljárás
2018-02-05
Lázár vett két hektár szőlőt és egy terepjárót
2018-02-05

[ad 2] [ad 1]

A ContiTech makói üzemében lezárult a munkáltató és a szakszervezetek közötti konfliktus. A bérrendszer átalakítására a munkavállalók többsége igent mondott; január elsejétől összességében 6 százalékos alapbérfejlesztést kapnak a dolgozók – írja honlapján a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája.

Ismert: tavaly év végén a Makói Gumiipari Szakszervezet kifogásolta a ContiTech Fluid üzemében a tervezett bérrendszer átalakítását, mondván, ez a dolgozók átverése. A ContiTech Dolgozók Független Szakszervezete viszont a bérrendszer átalakítása mellett kardoskodott, mondván, ha a prémium az alapbér része lesz, akkor azt a munkáltató a későbbiekben már nem vonhatja el.

A bérfejlesztéssel járó viták 2018. január 19-én zárultak le. A 2018 évi bérfejlesztésről megállapodás született, amely szerint az alapbérfejlesztés 6% lett. Erre még rá kell számolni a területenkénti további Prémium átalakítást is.

A munkáltató és az egyik szakszervezet (illetve a szakszervezetek) közötti vita talán legérdekesebb kérdése az volt, hogy

jó, jó, hogy a szakszervezetek mit akarnak, de mit akarnak valójában a dolgozók?

Ennek kiderítése érdekében a ContiTech Dolgozók Független Szakszervezete (CDFSZ) január elején felmérést végzett a makói munkavállalók között. A felmérésnek eredménye a következő lett:

1300 főt kérdeztek meg a makói munkavállalók közül, akiket érintett a 40 százalékról 20 százalékra történő prémium átalakítás (A prémium egy részének alapbéresítése). A válaszadók száma 1100 volt, amiből

81 százalék azt nyilatkozta, hogy jó lenne, ha bevezetésre kerülne Makón is a prémiumrendszer átalakítása.

A felmérés nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a vállalat végül is végrehajtotta a korábbi terveket.

2018.január elsejétől Vácon a 30-ról 20 százalékra, míg Makón a 40-ről 20 százalékra csökkent a prémiumként adható összeg (a 10, illetve 20 százalék az alapbérbe lett beépítve). Vácon a 30 % prémiumrendszerben dolgozó munkavállalók további 6-7 % alapbéremelést kaptak, míg Makón 13-14 % alapbéremelést.

Balázs Norbert, a CDFSZ elnöke pozitívan értékeli a változásokat. Szerinte így a munkavállalóknak nőtt az alapbére és nagymértékben csökkent az elvehető bére.

„Van olyan területünk, ahol a bizonytalan (elvehető) éves prémium 1, 2 millió forintról 715 ezer forintra csökkent, de Vácon is 900 ezer forintról 513 ezer forintra csökkent. Véleményem szerint ez egy jó irány, így a dolgozók jobban járnak. Amit alapbéresítünk, azt már nem lehet elvenni”.

[ad 14]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük