Egymásnak feszült a gumigyár két szakszervezete

Portálunknak azt közölte a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének Makói Gumiipari Szakszervezete (VDSZ), hogy az ő érdemük a kedvező bérátalakítás a Contitech makói üzemében, nem pedig a Contitech Dolgozók Független Szakszervezetének (CDFSZ). A VDSZ a ,,Lezárult a konfliktus a gumigyárban” című cikkünk után kereste meg oldalunkat panaszukkal. Meghallgattuk a CDFSZ véleményét is.

Székely Tamás, a VDSZ elnöke azt írta: a Continental makói és váci területén dolgozók bérátalakítása során a  CDFSZ ellenkezés nélkül egyezett meg a munkáltatóval a dolgozók kárára. Ezt a VDSZ Makói Gumiipari Szakszervezetének képviselői – a cég vezetésétől kapott – számításokkal cáfolták, mert érdekképviseletünk célja az volt: „a bérátalakítással senki sem járhat rosszabbul”. Azzal tudtuk megállítani a munkáltató és a CDFSZ együttes munkavállalók egy jelentős részét rossz helyzetbe sodró megállapodását, hogy a nyilvánosság elé álltunk. A tárgyalásokban fordulatot hozott, hogy a VDSZ bevonta a Continental központi vezetését is, és a szakmai számítások megértetésével végül sikerült egy jobb megállapodást kötni. Ebben a folyamatban a „mit akarnak a munkavállalók” felmérés csak a CDFSZ és a munkáltató igazának alátámasztását célozta meg, félrevezetve a dolgozókat. A végleges megállapodás alapján a bevezetett munkáltatói intézkedés visszavonására és korrigálására is a mi kérésünk miatt került sor. Így a korábbi, elhibázott Vácon bevezetett rendszert sikerült rendbe hozni, ezzel az ott dolgozók se jártak rosszabbul.

Székely Tamás úgy véli, hiába végezte el a másik szervezet a félrevezető felmérést, ezt a VDSZ nem fogadta volna el, ha az átalakítás miatt egyetlen ember is rosszabbul járt volna. Szerinte sajnálatos, hogy miközben a szakmai felkészültség és a dolgozók érdemi képviselete a VDSZ Makói Gumiipari Szakszervezet erénye, a 2018. évre vonatkozó megállapodást egy a tárgyalási folyamatokban érdemi javaslat nélkül asszisztáló szervezet kívánja eredményként feltüntetni.

Megkerestük Balázs Norbertet, a Contitech Dolgozók Független Szakszervezeti Elnökét. A következőt válaszolta a bértárgyalásokkal kapcsolatban:

,,Elsősorban a dolgozók érdeme a ContiTech-nél aláírt bérrendszer átalakítás – Contitech Dolgozók Független Szakszervezete (CDFSZ) pontosan azért indított egy felmérést január második felében, hogy megtudja, a munkavállalók mit szeretnének. A felmérés eredménye ismert, hiszen arról a Makói Csípős is tudósított, 1300 fős megkérdezésből 1100 fő válaszolt, és 81 százalékuk támogatta az átalakítást.

A CDFSZ ezzel a felhatalmazással folytatta le a tárgyalásokat. Az álláspontunk nem változott: a munkáltató által felajánlott, alapbéresített prémium jobb, mert később ezt az összeget már nem lehet elvenni a dolgozóktól! Sajnos, a tárgyalások során úgy éreztük, hogy a Makói Gumiipari Szakszervezet ezt a határozott jelzést nem értette meg, olyan javaslattal élt, aminek az lett volna a következménye, hogy a prémiumrendszer átalakításából kapott alapbéremelés – Vácon 6-7%, Makón 13-14% -, nagymértékben csökkent volna.

A tárgyalások további szakaszában a szakszervezetünk 13 ponton szerette volna módosítani a Kollektív szerződést, a munkáltató 6 ponton. Sajnos a Makói Gumiipari Szakszervezetnek nem volt javaslata egyetlen pont módosítására sem. A javaslatok nyomán több követelésünket sikerült elfogadtatni, a béremelésen, vagy a prémium-rendszer átalakításán túl elértük, hogy újabb elemekkel bővüljön a cafetéria rendszer, így a diákhitel törlesztéssel, vagy a mobil lakhatási támogatással is.”

Bottyán Róbert

Főszerkesztő

2 thoughts on “Egymásnak feszült a gumigyár két szakszervezete

 • 2018-02-13 at 3:04 du.
  Permalink

  Basszák meg előadták, hogy milyen jó lesz nekünk a bérátalakítás, több táppénzt kapunk, nem százalékolhatnak meg annyira, magasabb lesz az alapbér, fogadjuk el, írjuk alá. A novemberi bérem több volt a mostaninál kb 10e Ft-al és még ráadásul az a novemberi teljesítményem 80% alatt volt, a januári pedig 80% felett. Mai nap odamentem egy szakszervezeti taghoz, aki a legnagyobb pofával jött oda, hogy hol írjuk alá, majd elmondtam neki, hogy kevesebb a bruttó bérem, mint tavaly, erre válasz: Én csak annyit mondtam, hogy az alapbéred lesz több. Hát basszák meg!

  Válasz
 • 2018-02-19 at 9:02 du.
  Permalink

  Azt eddig is tudtuk, hogy Makón nincsenek agyoniskolázva az emberek. De hogy két szám összeadása is nehézségeket jelent és nem megy…… :'(

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük