Már Csongrád megyében is elérhető a sajátsejtes ízületkezelési eljárás

Országosan már mintegy 2 millió, csak Csongrád megyében pedig közel 82.000 ember mindennapjait nehezíti meg valamilyen ízületi betegség, gyulladás vagy porckopás. Az ízületi betegségektől szenvedők életminőségének javítása eddig több hónapos felépülési idővel és fájdalmas műtéti eljárásokkal volt megoldható, amely okán a betegek a munkából hosszú időre kiestek. Már Magyarországon, így Csongrád megyében is elérhető a sajátsejtes ízületkezelési eljárás, amellyel alig egy órás, helyi érzéstelenítéssel végzett beavatkozás során a betegek külső anyag nélkül, csupán a saját sejtjeik felhasználásával kezelhetők. Az eljárásnak köszönhetően, amellyel eddig világszerte 30.000, itthon pedig már 350 pácienst kezeltek, a fájdalmas ízületi betegségekben szenvedők életminősége gyorsan javulhat és a beavatkozás után a saját lábon távozhatnak, nem kell kórházban feküdniük, és a munkából sem esnek ki a lábadozás alatt.

Népbetegség a porckopás

A porckopás világszerte népességének számít, amely a lakosság legalább 20%-át érinti. A porckopás a szervezet ízületeit gyulladásos formában megtámadó, a mai orvostudomány szerint krónikus betegség, egész életen át elkíséri az érintetteket, jobb-rosszabb állapotok hullámzásával. A kopás okozta fájdalom kezelésének több módja is ismert, ám eddig az enyhébb panaszok esetén alkalmazott kenőcsök, porcerősítő gyógyszerek, és injekciós kúrák valamint az ízületi betegségek legsúlyosabb stádiumában alkalmazott, fájdalmas és hosszú felépülési idővel járó protézis beültető műtétek között nem volt olyan eljárás, amely a betegek életminőségét javította volna.

Erre a problémára kínál megoldást a 2010-ben Olaszországban szabadalmaztatott, ma már hazánkban is elérhető és számos klinikán, köztük a szegedi Dr. Marron Clinics-en is alkalmazott Lipogems sajátsejtes eljárás. A módszer lényege, hogy a páciensről zsírleszívással vett, tisztított és mechanikusan feldolgozott zsírszövetet akár 20 perc alatt kinyerik és ugyanazon eljárás során vissza is ültetik a kezelésre szoruló ízületbe. A gyógyulás így a páciens saját sejtjével, külső anyag használata nélkül történik és az 1 napos, helyi érzéstelenítéssel történő beavatkozás után a beteg a saját lábán mehet haza.

A saját testünk: a természetes megoldás

„Az őssejtek, azaz regeneratív sejtek képesek a szervezet bármelyik sejtjévé átalakulni, így segítve saját gyógyulásunkat. Ma már tudományos tény, hogy a zsírszövet is megfelelő arányban tartalmaz ilyen természetes tulajdonságokkal rendelkező sejttípusokat, köztük mezenchimális őssejteket” – mondta el Dr. Sisák Krisztián, Dr. Marron Clinics PhD ortopéd-traumatológus szakorvosa. „A zsírszövet például a csontvelőből származó hasonló tulajdonságú sejtek kinyerésének megfelelő alternatívája, így lehetséges, hogy a zsírsejtekre egyre inkább sárga aranyként tekint az orvostudomány” – tette hozzá.

Szabó Győző, Gryllus Vilmos és Dudás Ádám is saját sejtjeivel gyógyul

A sajátsejtes porckezelési eljárás egyik első hazai páciense Dudás Ádám, többszörös válogatott labdarúgó volt, aki a kezelés óta újra edz és aktívan sportol. A labdarugó gyors felépülését látva Szabó Győző is alávetette magát a beavatkozásnak, mert a népszerű színészt nemcsak a sportban, de már színházi munkájában is akadályozták az ízületi fájdalmak. Illetve Gryllus Vilmos zenész is jelentkezett a kezelésre, akinek egy baleset miatt alakult ki csuklójában ízületi gyulladás, amelyet az új eljárással gyógyít, gyermekekből álló közönsége örömére.

Túl az ezredik ízületen

Az ortopédia területén eddig már több mint 30.000 esetben alkalmazták sikerrel világszerte az eljárást, amelynek használata Magyarországon is mérföldkőhöz érkezett. Hazánkban eddig mintegy 350 páciens több mint ezer – váll, csípő, térd, boka, könyök, csukló – nagyízületét kezelték a beteg saját sejtjeivel az új módszert alkalmazó 10 klinikán, köztük Csongrád megyében lévő Dr. Marron Clinics, mely 2012-ben jött létre.

Az eljárást, amelyet a www.atesejted.hu oldalon egy edukációs kampány mutat be, az „Orthopedics This Week” amerikai ortopédiai internetes szaklap 2016-ban a leginnovatívabb 11 új, a sport-medicinában használt eljárás közé választotta. A szakemberek bíznak abban, hogy ez a korszerű, fájdalommentes és gyors eljárás itthon is fokozott ütemben járul majd hozzá a betegek életminőségének javításához.

2 thoughts on “Már Csongrád megyében is elérhető a sajátsejtes ízületkezelési eljárás

 • 2019-03-18 at 10:12 du.
  Permalink

  Nagy érdeklődéssel olvastam az emberi zsírsejtekből nyert őssejtek orvosi alkalmazását ízületi kopások gyógyításában.Kérem segítsenek abban, hogy Szegeden hol keressem ahol foglalkoznak ezzel a terápiával.
  Segítségüket előre is köszönöm, üdvözlettel: Pataki Bálint

  Reply
 • 2019-04-01 at 1:08 du.
  Permalink

  Szintén nagy érdelődéssel olvastam az uj eljárást Szegeden hol találom ezt a kezelést segìségüket előre is köszönöm üdvőzlettel Kása Emőke

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük