Sikeres évet zárt a Szirbik Miklós Egyesület

Bírósághoz fordult a Jobbik az ÁSZ-bírság miatt
2018-02-13
Újabb láda adományt adott át dr. Kiss Attila
2018-02-13

[ad 2] [ad 1]

A helytörténettel foglalkozó makói Szirbik Miklós Egyesület 2018. február 7-én tartotta a 2017. évet lezáró közgyűlését. A jelentős számban megjelent tagság megállapíthatta Forgó Géza elnök beszámolójából, hogy kimondottan sikeres éven vannak túl.

Az egyesület 26 rendezvényével, kiadványaival és 2017-től kiállításaival, valamint a maroskult.wordpress.blog c. helytörténeti webhellyel vett részt Makó és térsége kulturális életében. Ez utóbbit 10 hónap működést követően közel 15.000 fő olvasta. Szerkesztői Apjok Vivien és Vizi Dávid voltak.

Sikeres pályázatnak köszönhetően tavaly jelent meg a Reformáció 500. évfordulója alkalmából a „Tanulmányok a Magyarországi Református Egyház makói gyülekezeteinek történetéből” c. kiadvány. A lapokon Forgó Géza, Kondrát Zoltán, Kotormán István, Marosvári Attila, Ocsovszkiné Joó Judit, Pál Lászlóné Szabó Zsuzsanna, Urbancsok Zsolt, Vizi Dávid Máté és Zeitler Ádám írásai olvashatók. A színes, 168 oldalas kötetet dr. Bíró-Balogh Tamás, dr. Tóth Ferenc és dr. Varsányi Attila lektorálták.

A Royal Blind kiadóval összefogva sikerült megjelentetni az „Egyházi ünnepek képeslapokon” c. albumot, amely országos terjesztést kapott. A közel háromszáz képeslapot bemutató könyv lapjain az egyesület három tagjának – Halász Tamás, Siket László és Szilágyi Imre – valamint a Zempléni Múzeum gyűjteményének legszebb darabjai láthatók. Az ünnepek világát dr. Barna Gábor egyetemi tanár ismertette.

Az egyesület egyik sikeres pályázatának köszönhetően nemzetközi konferenciát is tudott rendezni „Civil szervezetek a Maros mentén” címmel, amelyet dr. Kovács Beáta a Csongrád Megyei Önkormányzat alelnöke és Czirbus Gábor Makó város alpolgármestere nyitott meg.

A legsikeresebb megmozdulást a „Templomtúra két keréken” jelentette. A makói történelmi egyházakkal összefogva a helyi templomokról és temetőkről szerezhettek ismereteket a résztvevők. Bíró István parókus, Pálfai Zoltán plébános és Kotormán István lelkész mellett Forgó Géza, Gilicze János és Urbancsok Zsolt tájékoztatta a lelkes kerékpárosokat.

Az egyesület megemlékezést szervezett az 1956-os forradalom és szabadságharc makói emlékhelyeinél és várostörténeti sétán vett részt a Szikszai György Református Általános Iskolával közösen. Közreműködött Forgó Géza és Zeitler Ádám. Marosvári Attila a legújabb kutatásokba engedett betekintést az 1956-os kopjafánál tartott gyertyagyújtáskor.

A helytörténeti egyesület nem feledkezett meg ismeretterjesztő- és tudományos előadások tartásáról sem. Így tisztelegtek Antal József atya emléke előtt, aki a Szervita kápolna templomigazgatója volt. Közreműködött Gyulay Endre ny. püspök, Pálfai Zoltán plébános, Jámborné Balog Tünde író-tanár és dr. Barna Gábor professzor. Rózsa Zoltán régész, az orosházi múzeum igazgatója a tavalyi év szenzációs régészeti leletéről számolt be „Amiről az Árpád-kori leletek mesélnek” címmel. A makói származású Szűcs Tibor pedig „Az üvegnegatívtól a memóriakártyáig” a fényképezés múltját, jelenét és várható jövőjét vázolta fel.

Az egyesület két kirándulást is szervezett. Az egyiket a várpalotai Trianon Múzeumba Urbancsok Zsolt vezetésével, a másikat Pécskára és Tornyára, ahol rendkívüli vendéglátással várta az utazókat Tóth Piroska és Nagy István.

A Szirbik Miklós Egyesület elnöksége – hasonlóan az előző évekhez – semmiféle költségtérítésben vagy tiszteletdíjban nem részesült, feladataikat társadalmi munkában végezték. Igaz ez, a szervezésben és a munkában részt vevő minden egyesületi tagra. Köszönet mindenkinek, akiknek a közreműködésével a Szirbik Miklós Egyesület gazdagítani tudta Makó város kulturális életét.

[ad 14]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük