,,Kinyírták” a makói múzeum fő látványosságát

Országos tizenkettedik lett a gimi focicsapata
2018-02-14
Négy orvost keresnek a makói kórházba
2018-02-14

[ad 2] [ad 13]

Székely Bertalan, a magyar történelmi festészet egyik legnagyobb alakja 1869-ben festette Erzsébet királyné c. képét. Nem csak ez, hanem még másik tizenhárom festmény került át a Városháza felújított nagytermébe. Az állandó festménykiállítás a tizedik évét sem élte meg a makói múzeumban.

A múzeum egyik legszebb kincse Székely Bertalan Erzsébet királynét ábrázoló festménye, amelyen az alkotó, koronázási díszben örökítette meg I. Ferenc József feleségét. Az egész alakos festményt Csanád vármegye – amelynek Makó központja volt – Návay Tamás főispán javaslatára rendelte meg 1868-ban. Ezzel együtt, egy Deák Ferenc portrét is kértek – ez a leírás áll a múzeum honlapján Erzsébet királyné oldalán.

A városháza nagytermét 25 millió forint saját forrásból újították fel, ezt a múlt heti testületi ülésen adták át hivatalosan. Farkas Éva Erzsébet polgármester (Fidesz) akkor azt közölte: a felújított nagyterem eredeti megjelenését idézi az eddig a múzeumban őrzött festmények idehozatala. Zeitler Ádám önkormányzati képviselő (Jobbik) kérdésére elmondta: munkacsoportot hoztak létre és felmerült a lehetőség, hogy a másolatokat hozzák ide a fény és páravédelemre gondolva, de egy ilyen történelmi épületbe az eredetieket akarták. A nagyterem a turisták számára is látogatható lesz.

A legkorszerűbb, legszakszerűbb védelem alatt állnak a festmények. Minisztériumi engedélyezés kellett a kihelyezésükhöz.

,,Vásárhelyen és a megyeszékhelyeken is eredeti festmények vannak a legfőbb tanácskozói termekben”

– tette hozzá a polgármester.

Szikszai Zsuzsanna múzeumigazgató a Délmagyarországnak elmondta: a falakra olyan festmények kerültek vissza a helyi múzeumból, amelyek 1950 előtt a régi vármegyeházát ékesítették. Összesen 14 képről van szó, amelyeket az elmúlt negyedszázadban restauráltak a szakemberek. A legértékesebbek közülük azok a portrék, amelyeket Székely Bertalan, illetve Barabás Miklós festett, de még ismeretlen alkotótól származó is van köztük.

[ad 12]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük