A nap témája: A fiatalok több mint harmada menne külföldre egy friss felmérés szerint

A nap képe
2018-03-08
📺 Bohócdoktor óra a Kossuth iskolában
2018-03-08

[ad 2] [ad 9]

A Republikon Intézet a 24.hu felkérésére készített 1000 fős mintán alapuló reprezentatív felmérést arról, hogy milyen mértékben érinti a kivándorlás a magyarokat, és milyen mértékű elvándorlásra számíthat hazánk a következő években.

A felmérés azt mutatja, hogy minden ötödik magyar érintett valamilyen szempontból a kivándorlás kérdésében, azaz vagy maguk, vagy közeli hozzátartozójuk, családtagjuk hagyná el az országot.

Az eddig itthon maradottak 18 százaléka fontolgatja, hogy külföldön folytassa tovább az életét. Az okok nem okoztak nagy meglepetést. 14 százalék a jobb megélhetést, 3 százalék a közélet rossz állapotát jelölte meg motivációként, míg csupán 1 százalék döntene hazája elhagyása mellett más okok miatt.

A korcsoportok szerinti eloszlás jól mutatja, hogy inkább a fiatalok mennének külföldre. A 18 és 24 év közöttiek 40 százaléka válaszolta azt, hogy ő vagy egyik családtagja külföldre menne, 44 százalék állítja, hogy nem érinti a jelenség, 16 százalék nem tudott, illetve nem akart válaszolni a kérdésre. Azok közül, akik érintettek, 34 százalék szerint a jobb megélhetés az oka a szándéknak.

A 25 és 34 éves korosztály 18 százaléka, a 64 év felettieknek pedig 17 százaléka vallotta magát érintettnek a kérdésben.

Noha a kormány továbbra is kitart amellett az álláspontja mellett, hogy az elvándorlók csak kalandvágyból mennek külföldre és nem kell aggódni, mert idővel hazatérnek, a statisztikák nem ezt mutatják. Miközben továbbra is rengetegen gondolkoznak az ország elhagyásán, addig a kint élők, minél tovább maradnak, annál nagyobb rá az esély, hogy már soha nem térnek haza.

(alfahir.hu)

[ad 7]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük