A nap témája: Milyen lesz egy házi gyermekorvos nélküli Magyarország?

A nap képe
2018-03-10
Vérüket adták nőnapon a bohócdoktorok
2018-03-10

[ad 2] [ad 13]

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke arra figyelmeztet, hogy már a huszonnegyedik órában vagyunk, most kell megakadályozni, hogy kihaljon ez a szakma.

Póta György egy szerdai háttérbeszélgetésen közölte azt a Magyar Nemzet tudósítása szerint, hogy két-három éven belül nem lesz annyi praxisba lépő gyermekorvos, amennyire szükség volna.

A gond az, hogy jelenleg nincs olyan törvény, ami előírná, hogy kötelezően működjenek házi gyermekorvosi praxisok az országban. Akik pedig most ellátják a gyerekeket, egyre inkább kiöregednek, és a betegeket olyan háziorvosokhoz irányítják, akik nem öt évig tanulták a gyermekgyógyászatot, hanem esetleg csak négy hónapig – utalt arra Póta György, hogy az önkormányzatok egyszerűen visszaveszik azokat a gyermekorvosi praxisokat, amelyek már fél évig üresek, és vegyes praxisokba irányítják a betegeket. Mára csupán 1500 praktizáló gyermekorvos dolgozik hazánkban.

“Már a huszonnegyedik órában vagyunk, most kell megakadályozni, hogy kihaljon ez a szakma, ugyanis két-három éven belül nem lesz annyi praxisba lépő orvos, amennyire szükség volna. Van olyan házi gyermekorvos, aki 84 évesen jelenleg is praktizál, mert nem akarja magukra hagyni a betegeket. Nyolc év alatt körülbelül száz praxis szűnt meg, a jelenleg dolgozó szakemberek 40 százaléka pedig már nyugdíjaskorú” – mondta az elnök.

(alfahir.hu)

[ad 12]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük