A nap témája: Ne szaladjon még a gumishoz, de túl sokáig se várjon!

A nap képe
2018-03-13
Harminc cica mond köszönetet a vásárhelyieknek
2018-03-13

[ad 2] [ad 12]

Kiapadhatatlan téma a nyári és a téli gumiabroncsok közti különbség. Magunk és mások életét is kockáztatjuk, ha nem az évszaknak megfelelő gumiabroncsokat használunk. Sokan úgy gondolják, nem gazdaságos a gumicsere, azonban ennél nagyobb bakot akkor sem lőhetnének, ha akarnának. Az M1 fogyasztóvédelmi műsora, a Kosár még azokat a kérdéseket is feszegette, amelyek sokaknak eszébe sem jut.

A téli gumi cserék általában rövid idő alatt, tömegesen, szinte egyszerre történnek. Amikor az első hó sokkolja az embereket, elveszítik biztonságérzetüket, és rohannak a gumishoz. A tavaszi szezon kiegyensúlyozottabb, márciustól április közepéig tart. De miért van szükség a szezonális gumikra?

„Gondoljunk bele, hogy nyáron mi is egy strandpapucsban, könnyebb cipőben járunk, télen pedig felvesszük a csizmát, néha a hótaposót is” – érvelt Csörgő László, a Drivingcamp Hungary vezető trénere.

A téli gumiabroncs hasonlóan kedvezőtlenül viselkedik nyáron, mint fordítva. A szakember hozzátette, amikor 7 fok alá csökken a hőmérséklet, már cseréltetik az emberek az abroncsokat, mert a nyáron használatos gumik 7 fok alatt már nagyon megkeményednek, így veszítenek a tapadóképességükből. Pedig a tapadás fontos, ha autókra, illetve gumiabroncsokra terelődik a szó. Hiszen akkor irányítható az autó, hogyha ezen a négytenyérnyi felületen a gumiabroncsok jól tapadnak az úton.

Nem felesleges luxus a gumiabroncs

„A téli abroncsot azért fontos lecserélni nyári abroncsra amikor már melegszik az idő, mert a lamellák mozgása adja a nagy tapadófelületet, viszont hőt generálnak. Ezáltal túlmelegszik az abroncs, és nagyon könnyen okozhat durrdefektet” – fejtette ki a Centrum Gumi szakértője, Szabó Péter.

Továbbá érdemes figyelembe venni, hogy gyorsan elkopik a téli abroncs. Megég a teteje, és a következő télen már nem lesz biztonságos. Ezzel szemben a nyári abroncsot pont azért használjuk, mert több hőt tud elvezetni. A nyári gumikat télire a 7 fokos átlaghőmérsékletnél szükséges cserélni. Ugyanez igaz fordítva is. Ha már tartósan jó idő van, azaz 7-8 fok, akkor érdemes ismét lecserélni a gumikat – mondta Szabó Péter.

„Igaz, nem kell azonnal rohanni, úgyis márciusban tumultus van a gumisoknál, de azért ne várjuk meg a 40 fokot és a 60 fokos aszfaltot, hiszen akkor tönkre fog menni a drágán beszerzett abroncsunk” – figyelmeztetett a szakértő.

Több érv is szól amellett, hogy miért ne hagyjuk fent a téli gumit nyárra.

„A téli guminak sokkal nagyobb lesz a tapadása, nyáron fölmelegszik, kicsikét nyúlósabb lesz a gumi, ezáltal sokkal nagyobb lesz a tapadási együtthatója, ezért szokták mondani, hangosabb is az úton” – ezt már Csörgő László mondta.

Gazdaságos cserélni

Nem mellékes az sem, hogy téli gumival nyáron sokkal hosszabb lesz a fékutunk a meleg aszfalton. Emellett a gazdaságosság szempontjából sem mindegy, melyik időszakban, milyen gumiabroncsot használunk.

„A másik fontos szempont, hogy sokkal többet fog fogyasztani az autónk, hiszen jobban tapadnak a kerekek, nagyobb energia kell az autó megmozdításához” – világított rá Drivingcamp Hungary vezető trénere.

A következő télre gondolva nem árt, ha odafigyelünk a gumik tárolására is. A sómaradványok például nem tesznek jót a guminak, ezért használat után érdemes lemosni őket. Továbbá fontos, hogy azokat ne érje pára, napfény és nedvesség se.

Ha a gumik megfelelő állapotára kerül a szó, fontos az is, hogy hány éve használjuk az abroncsokat. Magyarországon erre nincs szabályozás, de például Németországban van.

A biztonságos közlekedésben a gumiknak fontos szerepük van. Magunk, mások és az autó épségének érdekében is érdemes a szezonnak megfelelő, jó állapotú gumiabroncsokkal közlekedni.

(hirado.hu)

[ad 13]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük