Megjósolhatatlan következményei lesznek, ha a nép választási csalást kiált

A fideszes delegáltakat is magukkal vitték a szavazóbiztosok a jegyzőkönyvek leadásához
2018-04-11
Már holnap elküldhetik a jegyzőt Makóról
2018-04-11

[ad 2] [ad 1]

Csak szombaton lesz újra elérhető a 11 ezer választási bizottsági jegyzőkönyv az április 8-i parlamenti választásokról. – derül ki a 24.hu cikkéből. A lap szerint a jegyzőkönyvek akkor tűnhettek el, amikor április 8-án a Nemzeti Választási Iroda (NVI) számítógépes rendszere összeomlott. Az állítólagos adatvesztést azóta sem sikerült helyreállítani.

A portál az MSZP információira hivatkozva írt az elveszett jegyzőkönyvekről, amire meg is jött a válasz: Pálffy Ilona az NVI elnöke azt a tájékoztatást adta, hogy az adatokat nem sikerült visszaállítani sőt, a korábbi választási adatok is elérhetetlenek, és ez még legalább egy hétig így is marad. (A 24.hu-nak nyilatkozó informatikai szakértő szerint, ha ilyen hosszú időre van szükségük a javításra, akkor szinte biztos, hogy adatvesztés történt.)

A teljes rendszert várhatóan csak hétvégére tudják helyreállítani.

Történelmi káosz

Emlékezetes, hogy az NVI informatikai rendszere pont a választás napján állt le, így az adatközlő honlap, a valasztas.hu azóta csak lebutított formában jelenik meg. Az NVI ezt ráadásul megspékelte egy sor, a választói bizalmat negatívan befolyásoló egyéb dologgal;

  • az iroda esetlen magyarázkodása,
  • a rendőri erők április 8-án este történt készenlétbe helyezése,
  • valamint az azóta sorra kibukó gyanús (pl. eltűnő szavazólapok) események csak erősítik az emberekben azt az érzetet, hogy választási csalás történt.

Az indulatokat tovább hergeli, hogy Pálffy Ilona egyébként ezért a teljesítményéért egymillió forintos tiszteletdíjban is részesült a kormánytól.

Az MSZP politikusai, szakértői eközben mindent megpróbálnak, hogy tisztázzák a választási visszaélés gyanúját – mondta egy szocialista forrásunk.

Az MSZP-sek már tegnap elkezdték bekérni NVB-delegáltjukon keresztül a helyi választóköri jegyzőkönyveket, emellett begyűjtöttek minden rendelkezésre álló adatot (pl. a saját delegáltjaik beszámolóját). A dokumentumok átvizsgálása azonban napokig is tarthat.

A szavazatok újraszámolását követelő baloldali ellenzékhez időközben csatlakozott a Jobbik, és az LMP is.

A lépéskényszerben lévő Pálffy Ilona erről az “anomáliáról” a kormányközeli Echo TV-n magyarázkodott. Elmondta, hogy szerda délig mindent beszkennelnek, összehasonlítják a rögzített adatokkal, aztán ezeket átadják a pártoknak.

Mindeközben Magyarországon

Az utcát járva érezhető az emberekben a feszültség, bár ennek “kézzelfogható” nyomát inkább a legnagyobb közösségi oldalon lehet hitelt érdemlően látni.

A vezető hírportálok egyre-másra próbálják visszalendíteni a közbizalmat a demokratikus intézményeinkbe, de ezek a jó szándékú cikkek azonnal értelmüket vesztik, mihelyt új beszámoló érkezik, innen-onnan eltűnt ellenzéki szavazatokról, vagy a Facebook hírfolyamunkban felbukkanó, személyes választási-csalás élményekről.

Az egyébként is sokakban visszatetszést keltő kormányzati arrogancia, és a választási rendszer aránytalansága csak több ellenérzést szül – a nagyjából a szavazatok harmadával (Ráadásul ez az alig egyharmad szavazat jó része külföldről került begyűjtésre, így ha úgy tetszik, Orbánék hazai támogatottsága rekord alacsony) újra kétharmadot szerző Fidesz ezt fokozva, kiadta az elmúlt 30 év legarrogánsabb közleményét.

Hidvéghi Balázs a Fidesz kommunikációs igazgatója az M1-en arról beszélt, hogy:

a választás “kristálytiszta” eredményét mindenkinek “el kell fogadnia”.

Majd az ellenzékiekről még hozzátette: Ez az a fajta “sorosista brigád”, amelyik, ha nem a szája íze szerinti eredmény születik, akkor “nekimegy a demokráciának is”.

Forrong a tömeg

A Facebookon történő szerveződés is azt mutatja, hogy a közvélemény választási visszaéléseket kiáltott. A várhatóan tízezreket utcára hívó egyik ilyen esemény ráadásul  már szombaton megrendezésre kerül – éppen erre a napra ígéri az adatok visszaállítását az NVI.

A legnagyobb budapesti tüntetést “Mi vagyunk a többség! – Tüntetés a demokráciáért” címmel szervezik az Operaház elé szombaton 17:30-tól. Onnan vonulnak a résztvevők együtt a Parlament elé.

A szervezők – köztük a Független Diákparlament tüntetéseit szervező Gyetvai Viktor – a szavazatok újraszámlálását, új választási törvényt, szabad sajtót, és demokráciát is követelnek.

(pestibulvar.hu)

[ad 14]

2 Comments

  1. kocsis tamas szerint:

    TISZTELETTEL FELKÉREM A JOBBIK MAGYARORSZÁGÁÉRT MOZGALMAT -PÁRTOT NEM ELÉG A 2 559 192 DB voksot kapott a Fidesz az országos listán, SZAVAZATOK ÚJRASZÁMLÁLÁSÁT AMIT KAPOTT A FIDESZ-KDNP PÁRT HA NEM AZ IS AMIT ELLENZÉKI PÁRTOK KAPTAK 2 614 176 DB SZAVAZATOT IS HA BEIGAZOLÓDIK A JOBBIK PÁRT ÉS A ELLENZÉKI BALOLDAL VÁLASZTÁSI SZAVAZATAINAK TÖBBSÉG AKÁR 1 DB SZAVAZATTAL IS A FIDESZ-KDNP PÁRT JELENTSE BE NYILVÁNOSAN ORSZÁGGYŰLÉSI VÁLASZTÁSI VERESÉGÉT BUKÁSÁT IS ORBÁN VIKTOR 2018 ÉV ORSZÁGGYŰLÉSI VÁLASZTÁS UTÁN NEM LESZ MINISZTERELNÖK HA EZ NEM KÖVETKEZIK BE ÜGYÉSZSÉG BÍRÓSÁG VIZSGÁLJA AZ ÜGYET AZ ÖSSZES FIDESZ-KDNP-S ELLENZÉKI BALOLDALI PÁRTOK SZAVAZATAINAK ÚJRA ÖSSZESZÁMOLÁSA VÉGÉIG NEM ALAKULHAT MEG AZ ÚJ FIDESZ-KDNP PÁRT VAGY JOBBIK KORMÁNY A PARLAMENTBE ! ! ! MERT EZ JOGSÉRTÉS LENNE 2022 ORSZÁGGYŰLÉSI VÁLASZTÁSRA NÉZVE IS ! ! ! JOBBIK MAGYARORSZÁGÁÉRT MOZGALOM PÁRT MSZP-SZOCIALISTA PÁRT DEMOKRATIKUS KOALÍCIÓ – PÁRT LEGYEN MÁS A POLITIKA PÁRT JOGSZABÁLYKÉNT KÖVESE 8 MILLIÓ VÁLASZPOLGÁR ÉRDEKÉBE AZ ÚJRA SZAVAZAT SZÁMLÁLÁST INTERNETEN FACEBOOK-ON ÉLŐBE ADÁSBA KÖZVETÍTSÉK EZT MINDEN FÉLÉKEPÉN HANGSÚLYOZNI MONDANI KELL A MÉDIÁBA SAJTÓBA KÖSZÖNÖM

  2. kocsis tamas szerint:

    újraszámlálást kér a jobbik Magyarországért mozgalom- párt 2018 év országgyűlési választásra tekintettel minden Budapest 23 kerületben vidéki városokban mindenhol 10.200 egyéni szavazó választókörzetben ! is Kúria Magyarország legfőbb bírósági szerve kérem tiszta demokratikus jogállam erejével lépjen fel mert választási csalás megalapozott gyanúja valósulhatott meg nemzeti választási bizottság Fidesz -kdnp párt az ügy tisztázása érdekében a negyedik Orbán kormány 2018 májusban nem alakulhat meg köszönöm

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük