Ausztriában nem volt csalás, de már a sorozatos hibákért is új választást kellett kiírni

Megütötte az iskolatársát, mert az nem hívta meg kávézni
2018-04-14
A nap idézete
2018-04-15

[ad 2] [ad 14]

A 2016-os elnökválasztás alkalmával nem történt csalás a ,,sógoroknál”, azonban szabálytalanságok sora került elő. Náluk az alkotmánybíróság érvénytelenítette az eredményt.

Az osztrák államfőválasztás 2016. május 22-i fordulójában szoros küzdelemben Alexander Van der Bellen, a Zöldek által támogatott független államfőjelölt 50,35 százalékkal nyert, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltjével, Norbert Hoferrel szemben, akit a szavazásra jogosultak 49,65 százaléka támogatott. Van der Bellen alig több mint 31 ezer szavazattal előzte meg Hofert.

A Szabadságpárt támadta meg a választás eredményét, mivel

117 körzetből 94-ben találtak szabálytalanságot.

Állítólag több ezer szavazatot hamarabb megnéztek, mint ahogy azt a választási szabályzat engedte volna és voltak olyan szavazatok, amiket olyan emberek számláltak meg, akiknek nem volt erre jogosultsága. Viszont csalás elvileg nem történt.

Az osztrák alkotmánybíróság érvénytelenítette az elnökválasztás eredményét és a szabálytalan szavazatszámlálás miatt kellett megismételni az egyébként nagyon szoros választást.

A decemberben megismételt választást végül Alexander Van der Bellen nyerte, a szavazatok 53,8 százalékát kapta, a Szabadságpárt jelöltjére, Norbert Hoferre pedig 46,2 százalék voksolt. A részvétel még 2%-al volt magasabb, mint májusban.

Az alkotmánybíróság működése Magyarországon

Csak egy hét nappal ezelőtti példával mutatnánk be a a szervezet működését.  A Momentum Mozgalom tett kifogást a Nemzeti Választási Bizottságnál a „Nekünk Magyarország az első!” feliratú plakátokért, mert nem volt felismerhető, hogy kinek a hirdetése. A fő gondja az volt a Momentumnak, hogy csak nagyon apró betűvel írták a plakátra, hogy az a Fideszé, és hasonlít a kormány hirdetményeire.

Hiába közölte a Kúria, hogy jogsértő a plakát, az Alkotmánybíróság csütörtöki döntése szerint egy darabot se kell leszedni belőle, mert

a Fidesz kampányának korlátozásához vezetne a plakátok elmeszelése, ezért az Ab felfüggesztette annak végrehajtását.

Így működik ma az alkotmánybíróság (is) Magyarországon.

[ad 1]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük